Två präster och ett 40-tal kyrkobesökare togs under söndagen som gisslan i en kyrka i Bagdad. Gärningsmännen krävde frigivning av Al Qaeda-fångar och hotade att avrätta de tillfångatagna vid det fall att kyrkan skulle stormas.

Fyra gärningsmän försökte idag tvinga sig in i lokalerna hos värdepappersbörsen i Bagdad enligt en talesman för det irakiska inrikesdepartementet. I samband med detta och den skottväxling som uppstod dödades två av börsens vakter. Angriparna ska sedan ha sprängt två bilbomber strax utanför Sayidat al-Nejat-kyrkan i området al-Karrada i den irakiska huvudstaden Bagdad. Därefter förflyttade sig terrorgruppen in i själva kyrkan.

Shlimoune Wardouni, kaldéisk biskop i Bagdad, uppskattade att det befann sig två präster och omkring 40 besökare i Sayidat al-Nejat-kyrkan när förövarna sprang in under söndagsgudstjänsten och tog de närvarande som gisslan. Våldsmännen ska ha krävt frigivning av personer i Irak och Egypten som anklagas för terrorbrott och tillhör terrornätverket Al Qaeda. De hotade också att avrätta gisslan om någon försökte sig på ett fritagningsförsök.

Kyrkan omringades under söndagen av irakiska säkerhetsstyrkor och helikoptrar cirkulerade ovanför helgedomen. Sporadisk skottlossning ska också ha förekommit. Under söndagskvällen, klockan 19 svensk tid, meddelade irakisk militär att man genomfört en stormning av kyrkan och att alla i gisslan släppts.

Det är oklart exakt hur många personer som varit delaktiga i detta terrorangrepp. En polisman uppger till internationell media att en av våldsmännen sprängt en självmordsbomb när säkerhetsstyrkorna försökte gå in i kyrkan.

Hujada.com har under en längre tid rapporterat om utsattheten bland de kristna assyrierna i Irak. Dessa tvingas än idag att leva med de ständiga hoten om kidnappningar, bilbomber och mord hängande över sig. Detta är inte heller första gången Sayidat al-Nejat-kyrkan drabbas av ett terrorangrepp. Så sent som 2004 utsattes kyrkan för ett sprängattentat i den våg av terrordåd som då riktades mot kristna mål.