Trots den bitande vinterkylan hade minnesceremonin till minne av den mördade armeniske journalisten, Hrant Dink, samlat drygt trehundra personer på Sergels torg i Stockholm. Assyrier och armenier var rörande överens om att mordet på Dink är ett direkt resultat Turkiets inställning mot landets kristna minoriteter.

Lördag 27 oktober hade de assyriska och armeniska riksförbunden i Sverige anordnat en minnesceremoni till minnet av den armeniske journalisten, Hrant Dink. Många inbjudna talare hade tackat ja när de erbjöds ett tillfälle att ge sin syn på mordet och Turkiets inställning mot sina minoriteter och den ökända paragraf 301, som betyder att en person som förolämpar den turkiska staten riskerar åtal.

Bland talarna fanns Vahagn Avedian, Armeniska Riksförbundet, Feyyaz Kerimo, Assyriska Riksförbundet, Cecilia Wikström (fp), Esabelle Reshdouni (mp), Yilmaz Kerimo (s), Professor David Gaunt, Södertörns högskola, Aycan Şermîn Bozarslan, Kurdiska Riksförbundet, Alice Åström (v), Ella Bohlin, KDU, med flera.

– Det var en mycket lyckad ceremoni som vi lyckades anordna på väldigt kort tid, vilket är ett stort bevis på ett gott samarbete med våra vänner armenierna.  Då vi har många gemensamma frågor, varav Seyfo-frågan är störst, är det jätteviktigt att vi fortsätter samarbetet. Tillsammans är vi starkare, meddelar Feyyaz Kerimo, vice ordförande för Assyriska Riskförbundet.

[Fler bilder från ceremonin finns här]