Den 24 april har det gått 92 år sedan startskottet för folkmordet på armenier och assyrier, i Osmanska riket, gick. Armeniska Riksförbundet arrangerar en manifestation genom att uppvakta flera politiker under den aktuella dagen. Även Assyriska Riksförbundet kommer att delta genom att hålla ett tal.

Den 24 april är det 92 år sedan hundratals framstående, intellektuella armenier arresterades i det Osmanska riket. Detta var startskottet på det som skulle bli folkmordet på armenier och assyrier, ett folkmord som pågick mellan 1915 fram till Turkiets grundande. Den politik som låg till grund för folkmordet skulle få sin efterlevnad i det moderna Turkiet som grundades 1923. Senaste konsekvensen av denna politik var mordet på den turk-armeniske journalisten Hrant Dink, som sköts till döds utan för sin redaktion efter att ha talat om folkmordet. Mordet utfördes så sent som den 19 januari 2007.

Armeniska Riksförbundet kommer uppmärksamma själva minnesdagen genom att uppvakta flera politiker. På kvällen kommer det anordnas en minnesmanifestation utanför Sveriges Riksdag, Mynttorget 1, kl. 16.00-18.00. Utöver representanter från riksdagspartierna kommer även Assyriska riksförbundet att hålla tal under manifestationen. ARS uppmanar sina medlemmar att delta i manifestationen.

Riksdagsledamöter som kommer att hålla tal är:
Fredrik Malm, fp
Lennart Sacredéus, kd
Isabell Reshdoni, mp
Hans Linde, v
Kerstin Lundgren, c