Mar Awa Royel, assyrisk biskop i västra USA framförde en kort bön och välsignelse i samband med en session i den amerikanska kongressen där republikanerna är i majoritet.

Biskopens besök till underhuset i kongressen ägde rum 28 oktober och inleddes med en kort bön och välsignelse av biskopen. Efter några formella rutiner tog Jeff Denham, kongressledamot från Kalifornien till orda och prisade biskopen för hans arbete för den stora assyriska communityn i hans delstat. Denham tog initiativet med att bjuda in biskopen som han känner sedan tidigare. Kaliforniens 10:e distrikt som Denham företräder har en stor assyrisk community varav många med rötter från Iran.

– Mar Awa Royel är den första USA-födda biskopen för Österns Assyriska kyrka, sa Jeff Denham under sitt tal. ”Jag har haft äran att lära känna biskopen under arbetet med att öka kunskapen om vad som sker mot assyrierna i Mellanöstern som möter obeskrivligt våld och förföljelse”.

Det är första gången en assyrisk kyrkoföreträdare framför välsignelsen i kongressen där det är kutym bland republikanerna. Mar Awa Royel sticker ut som biskop genom sitt flitiga användande av sociala medier. På sin facebook-sida har han fått många kommentarer som uppskattar hans framträdande i kongressen.

Biskopens välsignelse och Jeff Denhams tal kan ses här.