Den assyrisk ortodoxa biskopen Abdulahad Gallo Shabo drabbades av en stroke tidigare under veckan men rapporteras vara på bättringsvägen.

Biskopen drabbades av en stroke i sitt hem i Södertälje och togs till Södertälje sjukhus där han behandlas. Enligt uppgifter till Hujådå har läkarna goda hopp om att han återhämtar sig och hans läge bedöms som stabilt. 

Ablahad Gallo Shabo härstammar från byn Aynwardo i Assyrien och hans förfäder spelade en viktig roll i försvarandet av byn under folkmordet Seyfo. Fram till 1996 var han biskop för alla assyrisk ortodoxa i Sverige. Därefter bröt sig en del klaner ur hans biskopsdöme och inrättade ett eget biskopssäte. I samband med utbrytningen råkade biskop Shabo ut för ett fall av misshandel och ett fall av mordbrand då okända gärningsmän satte eld på hans hus medan han befann sig hemma.

Biskopen är en stark försvarare av assyriernas rättigheter i Mellanöstern och har gjort flera uttalanden där han kräver att assyrierna får sina rättigheter på Nineveslätten.