De flesta assyrier i hemlandet har helt andra förutsättningar än oss i diasporan. Michael Danho är glad att en assyrisk fest ska skänka sina intäkter till Assyrier Utan Gränser. Danho menar att även om pengar inte kan rädda människor från att bli dödade, kan de åtminstone göra livet drägligare för assyrier i nöd.

En familjefest med Aboud Zazi kan låta som vilken fest som helst. Den här gången finns en stor skillnad. Denna fest, som arrangeras av den 16 maj av Assyriska föreningen i Eskilstuna, sticker ut ur mängden genom att låta vinsten gå till välgörenhet.

Tanken från början var att arrangera en ”vanlig” familjefest. Under förberedelserna kläcktes den fantastiska idén att man skulle kunna använda festens intäkter på ett sätt som kan gagna vårt folk i hemlandet. Varför inte skänka bort pengarna till någon hjälporganisation?

Föreningen beslutade genast att festens intäkter ska gå till hjälporganisationen Assyrier Utan Gränser. Assyriska föreningar arrangerar ju flera fester årligen där intäkterna går till egennytta, vilket är helt förståeligt då en förening inte kan överleva eller utvecklas utan eget kapital. För att kunna driva en föreningsverksamhet behövs givetvis pengar.

Men ibland kan man faktiskt handla osjälviskt och tänka på de som har det svårt. I det här fallet handlar det om våra egna landsmän som dagligen lider i Assyrien. Senaste rapporten, som man kan ta del av här på hujada.com, berättar om den femårige Tony Edward Shaul som hittades död bara några dagar efter att han kidnappats.

Den assyriska pojkens beskjutna kropp hittades i orten Rovia i Aqra distriktet. Detta är realiteten för vårt folk i hemtrakterna. En realitet som är helt och hållet olik vår egen. Vi som lever i västvärlden har en tendens att ta saker och ting för givet. Vi har det så pass bra att vi glömmer bort hur vårt folk förföljs, diskrimineras och dödas dagligen i hemlandet.

Pengar kan inte rädda människor från att bli dödade. Däremot kan de göra så att assyrier vid nöd kan få föda, kläder och andra nödvändiga ting för att kunna överleva. Därför kan våra gåvor göra en skillnad. I vissa fall kan det till och med handla om skillnaden mellan liv och död.

Man har en anledning att vara extra glad över att gå på en fest och lyssna på Aboud Zazi, när man samtidigt vet att man faktiskt bidrar till en bättre vardag för det assyriska folket i hemlandet. Kom och dansa till Khasade och Bagiye på festen i Eskilstuna. Samtidigt stöder du Assyrier Utan Gränsers kamp för ett bättre liv för de få assyrier som finns kvar i Bethnahrin.