Mariakyrkan i Diyarbakir, där fader Yusuf Akbulut och hans familj bor, har idag utsatts för kraftig beskjutning sedan PKK-gerillan har förskansat sig i kyrkans närhet. Prästens barn är evakuerade men han och hustrun gömmer sig inomhus.

I ett kort telefonsamtal med AssyriaTV, säger fader Yusuf Akbulut att han inte ens vågar gå ut för att inspektera skadorna på kyrkans byggnader, medan hustrun hysteriskt ber om hjälp. Samtalet ägde rum vid lunchtid på torsdagen, medan beskjutningen alltjämt kunde höras. Familjens barn kördes dock till en säker plats redan dagen innan, erfar Hujådå.

Sedan i somras pågår ett regelrätt inbördeskrig mellan den turkiska armén och PKKs ungdomsorganisation YDG-H i flera kurddominerade städer i östra och sydöstra Turkiet. En anledning är att PKK-gerillan inför valet den 1 november 2015 utlyste lokalt självstyre i vissa områden och förskansade sig i skyttegravar. I Diyarbakir har PKK förskansat sig i gamla staden Sur içi (innanför stadsmuren), där den anrika assyriska Mariakyrkan finns.

I slutet av 2015 försökte PKK göra samma sak i staden Mardin, närmare bestämt i kommunen Kiziltepe några kilometer söder om Mardin, men borgmästaren Ahmet Türk vägrade lämna grävmaskiner till gerillan. Han ville inte föra in kriget i sin stad och gick därmed emot sina egna.

Ahmet Türk tillhör det kurdiska partiet HDP, som anses stå PKK nära. I parlamentsvalet i juni 2015 kammade HDP omkring 13 % av rösterna och kunde för första gången komma in i parlamentet som parti. Men president Recep Tayyip Erdoğan utlyste nyval och startade militära operationer mot PKK både i och utanför Turkiet. PKK svarade med att utlysa lokalt självstyre och förde in kriget i storstäderna i öst. HDPs karismatiske ledare Selahattin Demirtaş försökte förgäves övertala PKKs militära ledning att inte inlåta sig i leken. Resultatet blev att HDP tappade ca 3 procent i valet i november och polariseringen i kurdkonflikten tog fart på nytt efter några års vapenvila som följe på fredssamtal. I en intervju med journalisten Terese Cristiansson i Expressen visade Demirtaş mellan raderna sin frustration över PKKs stridslystna svar på Erdoğans angrepp.

Striderna i Diyarbakirs gamla stad har pågått under hela hösten och vintern och har nu alltså drabbat även Mariakyrkan från 200-talet. Fader Yusuf Akbulut blev världskänd när han år 2000 åtalades för att ha sagt att även assyrierna hade utsatts för folkmord 1915. Det är få assyrier eller kristna överhuvudtaget som bor kvar i Diyarbakir. Fader Akbulut och hans familj är där som väktare över ett storslaget kristet kulturarv, som lider svårt av konflikten mellan kurder som söker självstyre och den turkiska statens svar.

Vi följer utvecklingen kring vad som händer fader Yusuf Akbulut. Ni kan också få mer information på assyriatv.org