De europeiska assyrierna har nått centrala Bryssel. Assyria Council of Europe flyttar in i sitt nya kontor inte långt från EU-parlament och EU-kommissionen. Peter Butros rapporterar om stor optimism inom assyrisk lobbyverksamhet.

Sedan starten år 2007 har Assyria Council of Europe, ACE, fortsatt att etablera sig i Bryssel. Som första professionella assyriska lobbyorganisationen i Europa har man tagit ett historiskt steg som välkomnas av de europeiska assyrierna.

Enligt företrädare för ACE går organisationen mot allt ljusare tider. -Det går framåt, utan tvekan. Med tanke på det långsiktiga perspektiv vi arbetar med utvecklas vi i en hälsosam takt, säger Matay Arsan, styrelsemedlem bosatt i Holland.

Organisationen är stolt över den officiella registreringen som lobbyorganisation samt det nya lobbyistpasset som ger direkt tillgång till Europaparlamentet i Bryssel. Det ger oss bättre förutsättningar i våra kontakter med ledamöterna, att vara registrerad ger också större trovärdighet utåt”, framhåller Arsan.

Enligt Ninos Warda, styrelsemedlem från London, upplever ACE även en finansiell uppgång. -Det är alltid trögt i början när man är ny organisation, men idag har vi lättare för att få donationer. De flesta har insett att det är en seriös organisation som verkligen levererar resultat och hjälper därför gärna till. Vi har övervunnit den första tveksamheten, säger Warda.

Organisationen flyttar i dagarna in i sitt nya kontor på Schumanplatsen i centrala Bryssel. Kontoret hittas bara ett stenkast från EU-parlamentet, EU-kommissionen och flera andra institutioner. Det är tänkt att kontoret ska utvecklas till en sorts koordinationsbyrå för assyrisk lobby i Europa. Det blir ett historiskt kontor i de europeiska assyriernas historia eftersom det är det första i sitt slag.

Själva lobbyarbetet, som syftar till att förbättra assyriernas situation i Mellan-östern, är också på frammarsch enligt Matay Arsan. -Vi arbetar långsiktigt och hastar oss inte fram. Det gäller att bygga upp ett förtroende. Vårt kontaktnät växer för varje vecka och förtroendet för oss ökar hela tiden, vilket vår lobbyist märker av under sina möten med beslutsfattare. Vår förmåga att påverka hur beslutsfattare och andra ser på minoriteternas situation i Irak ökar sakta men säkert, avslutar Arsan.


Läs mer på Assyria Council of Europes hemsida där det också finns bilder från organisationens aktiviteter och resor i Irak.