I en ny rapport om assyriernas situation i turkiskockuperade Assyrien står en ensam nunna i fokus.

Den nya rapporten har titeln: Safety Of The Life Of Nun Verde Gökmen In The Village Zaz och tar upp assyriernas nutida situation i Turabdin utifrån ett fokus på nunnan Verde Gökmen. Rapporten är utgiven av den turkiska grenen av organisationen Human Rights Association Commission Against Racism and Discrimination.

I rapporten kan man läsa bland annat: ”Nunnan Verde Gökmen, som lever i Mor Dimet kyrkan byggd på 1500-talet har varit trakasserad och hotad sedan många år. Hoten och försöken att skrämma henne antar olika former: okända individer kör fram fram till kyrkan och väntar där i timmar, ibland skrikandes ’Allahu akbar’, slår på kyrkporten. Ibland skriks svordomar mot nunnan och det händer att rena dödshot ropas ut med varningar om att hon kommer att dödas om hon inte lämnar byn. Trots att hon har anmält händelserna många gånger har ingen gripits.”

Byn Zaz där nunnan lever är sedan länge övergiven av sin befolkning assyrierna och hon har under många år varit den enda människan som stannat kvar och sett efter den. Hennes öde har fångat uppmärksamhet och nyligen gjorde ett turkiskt produktionsbolag även en dokumentär om henne.

Rapporten avslöjar att de som trakasserar nunnan och som försöker få bort henne är de kurdiska klanerna i området. De försöker ta över byn, liksom de gjort med många andra assyriska byar. Utifrån nunnan och hennes situation i Zaz beskriver rapporten situationen i flera andra byar i Turkockuperade Assyrien där kurder försöker driva ut de sista assyrierna för att helt kurdifiera området.