Iraks tidigare miljöminister, assyriern Sargon Lazar Slewa, har dömts till två års fängelse för korruption. Frågan är varför just han blivit föremål för undersökning och åtal.

rak är ett ytterst korrumperat land och det är vanligt att både politiker och tjänstemän tar mutor. Det här har lett till missnöje bland befolkningen. Den nuvarande regeringen under premiärminister Haider al-Abadi inledde därför i augusti en kampanj för att bekämpa korruption och inkompetens efter omfattande protester i landet.

Den här veckan dömdes Sargon Lazar Slewa till två års fängelse och till att betala staten 280 000 dollar. Enligt uppgift ska hans brott vara kopplat till korruption men inga närmare detaljer har lämnats ut. Slewa var miljöminister i Nuri al-Malikis regering 2010-2014.

Slewa är medlem av Assyriska Demokratiska Rörelsen, också känd som Zowaa. Dess politbyrå har kommit med ett uttalande där man försvarar Slewa och ger uttryck för en förvissning om att en högre instans kommer att skipa rättvisa och förklara honom oskyldig. Zowaa understryker att Slewa sparade miljarder dollar av offentliga medel genom ”sitt goda arbete, sin hängivenhet och sin integritet”.

Det är en allmän uppfattning bland assyrier att man gett sig på Slewa för att han tillhör en svag minoritet. Bland Iraks ledande politiker är många djupt korrumperade, men de har samtidigt starka beskyddare i rättsväsendet. För att visa handlingskraft slår man till mot någon som utgör ett lätt offer istället för att gå efter de riktiga skurkarna, menar kritikerna.