Det kurdiska KDP-partiet anklagas för att pressa lokala ledare på Nineveslätten att skriva på dokument som innebär att deras område ska delta i självständighetsomröstningen.

Det är nyhetssajten ankawa.com med reportrar runtom i norra Irak som avslöjat att lokala ledare på Nineveslätten nu pressas av kurdiska KDP-partiet att signera ett dokument som innebär att deras områden ska delta i referendumet. Kurderna har annonserat en omröstning om självständighet till 25 september.

Pressen kommer efter att KDP partiet genom sina platser i Nineveh-provinsens styrelse lyckats avsätta två assyriska borgmästare på Nineveslätten och ersatt dem med personer lojala till KDP. En lokal ledare i Hamdaniya-distriktet på Nineveslätten, som vill vara anonym, bekräftar för ankawa.com uppgifterna om påtryckningarna från KDP att signera dokumentet och uppger att en del lokala ledare redan signerat av rädsla för det kurdiska partiet och dess peshmerga.

Samtidigt har skyltar satts upp i staden Alqosh, vars borgmästare byttes ut mot en KDP-medlem för några veckor sedan, där man uppmanar befolkningen att rösta ja i det kurdiska referendumet. Det meddelar nyhetssajten roosh24.com som är baserad i irakiska Assyrien.