Rapporten ”Erasing Assyrians” av Assyrian Confederation of Europe har nyligen omnämnts under en hearing i utrikeskommittéen i USA:s kongress.

Dr. Denise Natali, direktör för Center for Strategic Research hos Institute for National Strategic Studies på National Defense University nämnde rapporten från Assyrian Confederation of Europe (ACE) under en hearing i USA:s kongress.

Hearingen ägde rum den 4 oktober på begäran av den amerikanska senatens kommitté för utrikesfrågor och leddes av senatorn Marco Rubio från Florida. Titeln för hearingen var ”The future of Iraq’s Minorities: What’s next after ISIS” och hade flera expertvittnen varav Denise Natali är den mest inflytelserika och välansedda i Washington rörande utveckligen i Irak.

Under den drygt en timme långa hearingen nämnde Natali rapporten från ACE två gånger och lyfte för första gången upp det systematiska kurdiska förtrycket mot assyrierna.

”Det finns ett fantastiskt dokument som har kommit ut nyligen som heter Erasing Assyrians, de understryker nu att de som etnisk grupp håller på att utrotas i samband med att KRG nu kontrollerar Nineveh. Assyrierna har historiskt sett inte larmat om att de utrotas ur etnisk synpunkt, det är först efter 2003 och 2011 som de har börjat larma om kurdifieringen av deras områden”, säger hon från minut 27 i inspelningen från hearingen.

”Vi bör vara försiktiga med våra kurdiska partners, och detta har återigen beskrivits i rapporten från Assyrian Confederation of Europe, att en del av dem anser att de blir utraderade av KRG”….”markområden har inte endast konfiskerats av Iran utan även av KRG, och återigen, detta är dokumenterat” sade Natali den andra gången hon nämnde rapporten under minut 56.

Rapporten från Assyrian Confederation of Europe släpptes den 25 september, samma dag som den olagliga kurdiska omröstningen om självständighet ägde rum i norra Irak. Arbetet med rapporten hade börjat redan under hösten 2016 och det tog alltså cirka ett år att sammanställa all information.

Det är första gången en rapport skriven av en assyrisk organisation nämns i högsta politiska sammanhang i Washington och av en ledande expert. Det markerar en enorm framgång för Assyrian Confederation of Europe som etablerades så sent som våren 2016.

Rapporten finns tillgänglig på Assyrian Confederation of Europes hemsida.