Under fredagen den andra december brändes flera affärsrörelser i staden Zakho i norra Irak av islamistiska kurder. Flera av de drabbade är assyrier.
– Det pågår en maktkamp mellan sekulära och fundamentalistiska krafter och som alltid är vi den svaga länken, säger en assyrisk källa från området till Hujådå.

Klippet av den kurdiska mobben som ropar ”Allahu Akbar” och bränner ner alkoholbutiker, hotell och andra affärsrörelser som anses bryta mot islam har spridits snabbt på nätet. 

Det var efter fredagspredikan den andra december i mosken i staden Zakho i norra Irak som händelserna tog fart. Alla stadens alkoholbutiker sattes i brand. Även hotell ägda av yezidier där alkohol säljs brändes ner. Stadens enda massageinrättning med arbetare från sydostasien mötte också samma öde. En sorts föreningslokal med biljarspel som drivs av ”Assyrian Chaldean Syriac Popular Council” brändes också ner. Inga assyrier kom dock till skada och eftersom det var fredag var alla butikerna stängda och ägarna fanns inte på plats. 

Hujådå har tagit kontakt med en person som lever i området och som har god kännedom om händelserna. På grund av säkerhetsläget väljer vi att inte offentliggöra personens identitet för att inte utsätta personen och dennes familj för fara. Såhär kommenterar personen det som hände och dess effekt på assyrierna.  

– Det är väldigt tråkigt att det hände. Många av assyrierna har verkligen hoppats att de ska få leva i fred här i norr och för varje sådan händelse blir det svårare att övertyga folk om att inte emigrera. Det här har skapat chockvågor bland alla assyrier i området. 

Bakgrunden och anledningen till händelsen är inte helt lätta att förstå menar kontakten i Assyrien.

– Min analys och många andra assyriers är att detta var beräknat och att det har med de kommande kommunalvalen att göra. Det pågår en maktkamp mellan det styrande partiet och fundamentalistiska islamister. Alla som lever här vet att inget sånt kan hända om inte de styrande tillåter det. Man kan bara spekulera i hur de har tänkt. Men som alltid är vi den svaga länken som kläms mellan de två elefanterna. 

Det är oklart för tillfället om affärsinnehavarna kommer att kompenseras för förstörelsen. 

 Klicka här för att se videoklippet av mobben