Av de 32 elitlag som huserar i allsvenskan och superettan har Assyriska FF flest egna produkter i årets trupp. Inte illa för en klubb som startade sin elitsatsning 1990. Hujådå bjuder på en färsk och i vissa fall häpnadsväckande statistik.

IF Brommapojkarna nämns ofta som bästa laget inom talangutveckling av unga spelare, men hur många unga spelare får chansen i a-laget? Enligt svenska fotbollsförbundets Guide 2009 har Brommapojkarna 5 egna produkter i årets trupp. BK Häcken, ett annat lag som nämns i dessa sammanhang, har 8 egna produkter i årets trupp.

Ingen talar om Assyriska FF när det kommer till talangutveckling. Men de senaste åren har laget bidragit med sex spelare till två olika ungdomslandslag, P91 och P92. I fjol hade man 11 egna produkter i a-lagstruppen och var tre poäng från att gå upp i allsvenskan.

I årets trupp har Assyriska 10 spelare som har klubben som moderklubb. De finns inget annat elitlag som har så många egna produkter i sin a-lagstrupp. Assyriska har även fyra egna produkter, som har ett giltigt a-lagskontrakt med klubben, men som inför årets säsong blivit utlånade till lag i division 1.

Det som är häpnadsväckande i denna statistik är att storlagen har få, eller inga alls, egna produkter i årets a-lagstrupp. Lag som AIK, Malmö FF och Gais har inga egna produkter. Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg och svenska mästarna Kalmar FF har alla EN egen produkt var.

Vilken klubb räknas då som en fotbollsspelares moderklubb? Det finns två olika sätt att se på saken. Den ena säger att en fotbollsspelares moderklubb är den första klubb som denne representerat, den klubb där spelaren tog sina första vacklande steg som fotbollsspelare.

Det andra sättet är att räkna den första klubb som spelaren varit registrerad hos, som 15-åring, som spelarens moderklubb. Detta sätt känns mer ologiskt och många gånger orättvist. Tänk om en spelare börjar i en förening som fem-åring och stannar där tills han fyllt fjorton. Byter han klubb som fjortonåring skulle alltså den nya klubben, som han precis registrerat sig för, räknas som hans moderklubb.

När vi gjort denna statistik har vi endast följt de uppgifter som finns i Svenska fotbollsförbundets årliga sammanställning av elitlagen, i katalogen ”Svensk Elitfotboll Guide 2009”, som är uppdaterad fram till 10 mars 2009. Vi har inte heller kunnat fastställa vilket av sätten som fotbollsförbundet har räknat med gällande en spelares moderklubb.

Det här är ett gott betyg för Assyriska som de senaste åren gjort stora framsteg när det gäller ungdomsfotbollen. Det är starkt att var bäst av 32 elitlag.

Här är hela listan. Egna produkter i årets a-lagstrupp inom parentes:

Allsvenskan – AIK (0), IF Brommapojkarna (5), Djurgårdens IF (1), IF Elfsborg (1), Gais (0), Gefle (1), IFK Göteborg (1), Halmstads BK (4), Hammarby Fotboll (1), Helsingborgs IF (1), BK Häcken (8), Kalmar FF (1), Malmö FF (0), Trelleborgs FF (3), Örebro SK (3), Örgryte IS (1).

Superettan – Assyriska FF (10), Falkenbergs FF (2), Jönköpings Södra (3), Landskrona BoIS (0), Ljungskile SK (1), Mjällby AIF (5), IFK Norrköping (2), Qviding FIF (8), IK Sirius (2), GIF Sundsvall (3), Syrianska FC (8), FC Trollhättan (2), Vasalunds IF (4), Väsby United (0), Åtvidabergs FF (5), Ängelholms FF (2).

[FOTNOT: För FC Trollhättan har vi räknat de spelare som haft både Trollhättans FK och Trollhättans IF som moderklubb. Det var nämligen dessa två lag som slogs ihop till FC Trollhättan 2001.]