Efter flera år som utsatta flyktingar i Turkiet är nu de assyriska flyktingarna som flytt Irak äntligen i färd med att få flyktingstatus. Inom ett år kommer de att få visum till USA, Kanada och Australien.

Irak-kriget har tvingat många assyriska familjer på flykt. En del av dessa familjer har hamnat i Istanbul, Turkiet. Där har de organiserat sig i en kommitté under namnet Kristna Irakiers flyktingkommitté. De har oavbrutet skrivit vädjanden till olika stater och internationella organisationer för att få hjälp. Deras barn har inte kunnat gå i skolorna, de lever i misär och får inga jobb. Dessutom är de ett lätt byte för kriminella gäng eftersom de inte har uppehållstillstånd i Turkiet. Nu har äntligen omvärlden hörsammat deras vädjanden.

– Vi har skickat vädjanden till olika organisationer i flera år nu och vi har fått besök av olika delegationer från USA och Europa. Vi har vädjat till den Amerikanska Kongressen, judiska organisationer i USA och andra, säger George O. Mansur, ordförande för flyktingkommittén.

Det visade sig till slut att de judiska organisationerna blev de som hörsammade assyriernas vädjanden mest.

– En judisk grupp kom och besökte oss och såg vår hemska situation. De tog våra uttalanden och tog bilder och åkte tillbaka till USA. Där tog de kontakt med Amerikanska utrikesdepartementet och Kongressen.

Och nu har alltså de assyriska familjerna fått flyktingstatus av FN. Alla assyriska familjer kommer inte att bege sig till USA. Vissa vill återförenas med sin familj i Kanada eller Australien. I april kommer EU att hålla ett möte om de irakiska flyktingarnas situation. Georg O. Mansur hoppas att det mötet kommer att få fler europeiska länder att ta emot fler flyktingar.

Men det återstår ett sista hinder för flyktingarna. Innan de kan få flyktingstatus av FN så måste de ha giltiga visum till Turkiet. Nu måste alltså flyktingarna förnya sina visum, något som kostar en hel del i Turkiet.

– På grund av detta är många fortfarande oroliga, de har ju inte råd att betala avgiften för att få ett giltigt visum. Vi är verkligen i behov av att människor med diplomatiska kontakter att övertyga den turkiska staten att ta bort avgiften för dem som inte har råd, säger Mansur.

Samtidigt vittnar han om lättnaden bland de assyriska flyktingarna som nu äntligen kan börja leva normalt i de nya länderna de är på väg till.

– Vi är glada för vi har så många problem här i Turkiet. Ärligt talat så har det turkiska folket inte välkomnat oss alls. Vi diskrimineras och vi får inte hjälp av dem bara för att vi är kristna, säger George O. Mansur.