De tre assyriska riksförbunden uppmanar hjälporganisationer, myndigheter och beslutsfattare att vara med och stoppa den etniska rensningen av assyrier och stödja de assyriska flyktingarna i sin akuta överlevnadskamp i Mellanöstern. Idag skickas ett pressmeddelande, till tiotusentals personer världen över, som en direkt reaktion på den skrämmande rapporten ”By God – Sex dagar i Amman”.

Hot, tvångskonverteringar, lemlästade barn, våldtagna och mördade nunnor, kyrkobombningar, kidnappningar och dagliga inbrott har lett till att mer än hälften av assyrierna har lämnat Irak.

”Majoriteten av befolkningen i Ronna är assyrier/syrianer, och det är den religiösa och kulturella kopplingen som gör att irakierna flyr hit från diskrimineringen, trakasserierna, hoten och kidnappningarna av kristna som just nu pågår i deras hemland.” Meningen är hämtad från uppslaget ”25 irakier i veckan flyr till Södertälje” publicerat i Dagens Nyheter 10 maj.

Det handlar inte om ”diskriminering” det handlar om etnisk rensning. Majoriteten av, nästan alla, kristna assyrier har flytt från städer som Bagdad, Basra och Mosul. Stora delar av Irak är helt tömt på dess ursprungsbefolkning. En systematisk fördrivning av hundratusentals som började med att man bombade sju kyrkor under en och samma timmar på flera håll i Irak. Och sedan började slakten. Den skrämde effektivt resterande.

Klockan fem samma eftermiddag hittade patrullpolis prästen Paulus inlindad i ett lakan. Han var skjuten i magen, hans ben, armar och huvud var avskurna. Josef tog sin vän Paulus döda kropp till sjukhuset och betalade för att få honom hopsydd. När Josef kom hem med Paulus till kyrkan mottog de flera hotbrev som innehöll fraser som ”Ni bär samma kors som amerikanerna” och ”Ni ska utrotas, era otrogna djur.

Farouk, en 66-årig assyrier, öppnar porten till ett av sjukhusen i Mosul i Irak. På sjukhusets gård dumpas döda människor som hittats. Han letar. Finner en kropp utan huvud. Öppnar lakanet som kroppen är svept i. Känner igen Raymonds, sin ende sons kläder. Han kramar kroppen vars nacke gapar tom. Skriker ut sin vrede och sorg. Något rullar ned från lakanet. Sonens huvud. Han tar varligt upp det, kysser pannan och de stängda ögonlocken.

Raderna ovan är tagna ur den prisbelönte journalisten Nuri Kinos rapport By God – sex dagar i Amman, som undertecknade har tagit del av och distribuerar i samband med detta pressmeddelande. Den femtiosidiga rapporten är tung, informativ och mycket relevant.  Den ger en bild som skiljer sig avsevärt från de artiklar som publicerats i svensk media. Rapporten visar vad som egentligen fått irakier i allmänhet och i assyrier synnerhet att fly från Irak.

Det är till Sverige de flesta flyr och det är här som redaktioner, politiker, människorättsaktivister och alla andra borde läsa By God – sex dagar i Amman.

Rapporten som kom ut i förra veckan har redan nått den amerikanska kongressen, det brittiska underhuset och andra länders parlament. Flera människorättsorganisationer kommer att publicera delar av den i sina tidskrifter och ett flertal av dem har också börjat arbetet med att skicka team till Syrien och Jordanien. Kino har också bjudits in att tala inför parlamentariska grupper i tre länder.
 
Assyriska Riksförbundet, Assyriska Kvinnoförbundet och Assyriska Ungdomsförbundet uppmanar berörda organisationer, myndigheter och beslutsfattare att vara med och stoppa den etniska rensningen av assyrier och stödja de assyriska flyktingarna i sin akuta överlevnadskamp i Mellanöstern. 

För mer information:
Cristina Chamoun, pressansvarig för rapporten, telefon 0736 46 65 90. Läs hela rapporten här.