Assyriska spelade sin tredje träningsmatch i helgen. För motståndet stod Brommapojkarna som förra året degraderades till Superettan. Det blev en chansrik tillställning, där gästerna drog det längsta strået. Sett till matchbilden skulle ett oavgjort resultat varit mer rättvist.

Även om resultatet inte är lika viktigt i träningsmatcher är det bra om viljan att vinna finns någonstans inpräntat i kroppen. Helst ska viljan vara så påtaglig att den nästan skall förmedlas till publiken som kommit för att titta en lördag eftermiddag. Hur ska man annars värma sig i kylskåpet som ännu bara kallas för Södertälje Fotbollsarena?

Lyckligtvis bjöd flertalet av spelarna på kamp och offervilja, åtminstone stundtals. Matchen blev målchansmässigt en underhållande match, men tränarparet har nog fortfarande en del att fundera på. Så länge Göran Marklund var på plan fanns både tanke och struktur i anfallsspelet. Speciellt en sekvens har jag kvar i minnet där Marklund med en underbar kroppsfint, vid sidlinjen några meter in i offensiv planhalva, skickar sin motståndare till ICA Maxi för att köpa korv. I samma moment tittar han upp och slår ett tidigt inlägg på ungefär fyrtio meter till provspelande Goran Jerkovic. Jerkovic tar emot bollen på bröstet och skjuter ett volleyskott klockrent i stolpen. I det anfallet iscensatte Marklund en kontring med TVÅ man. Närmast att göra mål efter just stolpskottet var Marklund när han avslutade efter fint anfall, men där BP-målvakten turligt nog räddade med huvudet.

Problemen för Assyriska började när Marklund inte längre fanns på plan. Jag säger inte att Assyriska faller utan honom, men att offensiven tappar några dimensioner. Assyriska fortsatte att skapa chanser, men det handlade mest om individuella prestationer. Den ende anfallare som gjort mål på de spelade träningsmatcherna är just Göran Marklund. Anfallet har således endast presterat ett mål på tre matcher, vilket inte bör vara godkänt.

Brommapojkarna saknade flera spelare men man skall komma ihåg att Assyriska spelade utan Jon Rytterbro, Andi Toompuu, Pierre Bengtsson, Lamin Conateh, och Corr-Nyang (spelade sista fyra minuterna av matchen. Xhevdet Llumnica och Fredrik Samuelsson fick hoppa in i andra halvlek. Samuelsson fick prova på innermittfältet, men lyckades inte så bra i mina ögon. Det kan ha varit en ovan position, då Samuelsson mest huserat som högerback de senaste åren i Örebro, men lite mer kräver jag av en spelare med sådan erfarenhet. BP lyckades alltså att slå hål på Assyriska, utan att Assyriska kunde replikera. Tränarnas huvudbry angående målfabrikationen fortsätter.

Något överraskad blev jag när jag såg Filip Bergman i backlinjen igen. Tydligen försöker Michael Borgqvist och Edmond Lutaj spela in Bergman i laget. Det har ju varit några turer kring denne Bergman. Han har inte gjort många minuter i laget sen han kom till Assyriska, mest på grund av skador, och det var tal om att han gjort sitt i laget. Men det verkar som turen håller på att vända för mittbacken. Mot BP gjorde Bergman en klart godkänd insats efter. Fler som gjorde positivt intryck var provspelande vänsterbacken Sebastian Senatore och Tony Mahr, som skapade i flera fina anfallskombinationer.

Eddie Moussa är fortsatt pigg på sin högerkant och backas upp riktigt bra av Martin Lorentzon. Det lilla som vi sett av Dennis Östlundh visar att årets upplaga kommer att vara bättre än fjolårets. Dock anser jag att någon annan skall få chansen att ta frisparkar runt straffområdeslinjen. Varför inte Marklund eller Moussa som tränar på frisparkar efter i princip varje träning? I målet stod Kristoffer Hedlund istället för Jon Rytterbro och stod för flera kvalificerade räddningar och fina utrusningar. Tyvärr syntes lite orutin när några utsparkar hamnade hos motståndarna. Å andra sidan hade alla fyra backar ett liknande misstag vardera, där uppspelen hamnade hos pressande motspelare, så man kanske inte ska vara så hård mot ”Koffe”?

Sist men inte minst vill jag nämna egna produkten Narsai Shaba som startade matchen med Östlundh på innermittfältet. Shaba startade alltså en A-lags match för första gången och det mot ex-allsvenskt motstånd. Shaba spelade i sextio minuter drygt och klarade sig bra. Killen spelade förståndigt och enkelt, vilket kan vara nog så svårt även för mer meriterade spelare. Förhoppningsvis ser vi mer av våra uppflyttade juniorer i framtiden.