Förra veckan sprang ett 50-tal assyriska kvinnor Vår Ruset i Göteborg, Norrköping och Stockholm. Det var en fantastisk stämning och tävlingsinstinkten var på topp. AKF i samarbete med lobbygruppen Nawlo sprang för hälsa, jämställdhet och det assyriska folket.

Förra året var första gången som assyriska kvinnor deltog på Vårruset genom AKF. Då skedde detta i Stockholm. I år lyckades Assyriska Kvinnoförbundet – AKF –  i samarbete med lobbygruppen NAWLO sprida denna aktivitet till Göteborg och Norrköping. Alla kvinnor som sprang bar en tröja med texten ”Assyriska kvinnor i rörelse”. Planen är att fler lokalföreningar nappar på idén i framtiden.

AKF har valt att införa Vår Ruset i verksamheten av flera skäl. Den främsta anledningen är att motion är viktigt för kvinnors hälsa, vilket AKF vill främja hos assyriska kvinnor. Genom Vår Ruset stärker kvinnor sig i sitt systerskap och får möjlighet att träffas och umgås. Slutligen får vi också möjlighet att marknadsföra och uppmärksamma tusentals andra kvinnor om det assyriska folket.

I maj 1989 var det premiär för Vår Ruset. I sex städer – Stockholm, Malmö, Norrköping, Örebro, Gävle och Sundsvall – genomfördes 5 km-lopp för kvinnor. De sex loppen samlade totalt 14 411 deltagare.

Evenemanget har vuxit kraftigt sedan 1989 och är idag världens största löparserie för kvinnor. I år genomförs 18 lopp i 17 städer över hela landet. Sedan premiären 1989 har över två miljoner kvinnor deltagit i Vår Ruset.

Alla som deltar i Vår Ruset är vinnare har vi ju redan konstaterat. Men vi har några som faktiskt var snabbast i mål. I Stockholm var Hanna Onval först i mål av de assyriska kvinnorna på 29,10 minuter.

– En riktigt bra insats med tanke på att jag är så otränad,  sade Hanna Onval.

Lena Johansen och Zahra Ousi kom också in i mål under 30 minuter. De var alla väldigt trötta till skillnad från de andra som hade joggat eller lunkat igenom loppet. Stämningen var hur som helst fantastisk under picknicken som intogs efter loppet.

I Göteborg vann Nuraj Masso med 31 minuter, som också var väldigt nöjd med sin tid.

AKF vill se att fler assyriska kvinnor att deltar i Vår Ruset nästa år för hälsan, jämställdheten och det assyriska folket. Ni kommer inte att bli besvikna. Väl mött!