– Den assyriska kvinnan i Irak lider fruktansvärt mycket varenda dag.
Föreläsaren Attiya Gamris budskap på AKFs världskonferens var raka – intresset efteråt visade att hon inte hade lämnat någon oberörd.

Attiya Gamri från Holland har gjort sig känd för att hon under stora delar av sitt liv har kämpat för det assyriska folkets rättigheter. Hon har vid upprepade tillfällen blivit prisad för sina insatser. Idag jobbar hon som regionalpolitiker samtidigt som hon kämpar för assyrierna i Irak.

– Det sker ett folkmord på de kristna i Irak men vi märker inte det så mycket härifrån. Media rapporterar bara om enstaka händelser i små notiser men verkligheten i Irak är betydligt värre. 100 000 kristna har blivit dödade, mördade och torterade sedan Saddams fall. Våldet har lett till fattigdom, hemlöshet, arbetslöshet och till att många prostituerar sig för att överleva.

Attiya Gamris föreläsning var gripande och en majoritet av deltagarna berättar att de inte kunde hålla tårarna tillbaka.

– Assyrien har islamiserats. De kristna tvingas dölja alla religiösa tecken annars så fruktar de döden. Det kurdiska styret ger inte de kristna rättigheten att rösta, ingen frihet att bestämma var de vill bo, ingen yttrandefrihet, ingen rätt att välja utbildning eller ens vilka kläder de vill ta på sig. För att få jobba måste de först bli medlemmar i det kurdiska partiet KDP och därefter tvingas de betala drygt 25% av inkomsten till partiet, sa hon.

Som om hennes berättelser inte var nog så visade hon dokumentärfilmen Persecution of Christian Assyrians in Iraq – en dokumentär som Attiya varit med och gjort.

– Jag var nere i Irak tillsammans med en grupp holländska journalister för att göra den här dokumentären. Den handlar om anhöriga som förlorat familjemedlemmar, barn som förlorat föräldrar, föräldrar som förlorat barn. Hur går livet vidare? Hur är det att leva med den ständiga rädslan? frågade Gamri och fortsatte:

– Jag mötte en äldre assyrisk kvinna som bar en kedja med ett guldhänge som föreställde Kurdistan. Jag frågade varför och hon förklarade att det var bäst så för att inte väcka för mycket uppmärksamhet. Hur länge till ska det behöva vara så här? Hur kan vi hjälpa till?

Frågorna kastades ut till publiken som inte var sena med att engagera sig. En pengainsamling startades och inom några minuter hade man samlat ihop drygt 15 000 kronor. Pengar som senare skänktes till den assyriska lobbyorganisationen Assyrian council of Europé som Attiya grundat. Hon fortsatte:

– Ni kan hjälpa genom pengar men även genom lobby-verksamhet, genom att besöka Assyrien, bygga broar med invånarna, rapportera orättvisor, reagera på medias rapportering, samarbeta om ett mål, bilda ett assyriskt kvinnoförbund i Irak.

– Jag vill ge AKF ett förslag som kan hjälpa kvinnorna i Irak och det är att ge dem mikrolån. Assyriska Kvinnoförbundet lånar ut pengar till dem så att de kan köpa in saxar och symaskiner och utföra sitt jobb. När de har tjänat ihop tillräckligt med pengar så betalar de tillbaka till er.

Linda Asmar