Brommapojkarna tog sig till Allsvenskan via kval mot Ljungskile förra veckan. Den bedriften blir än mer respekterad med tanke på hur många unga spelare som klubben har använt under säsongen. BP hade överlägset flest poäng när laget dessutom vann årets Ungdomsbonus. Assyriska hittar man först på ”kvalplatsen” i botten på tabellen. Kanske kan man klättra på den tabellen nästa säsong?

Svenska Spel och SEF har, för att premiera de lag som släpper fram unga talanger i Superettan, i ett samarbete tagit fram en belöning i form av Ungdomsbonusen. De tre lag i serien som använt flest unga spelare delar på 600.000 kronor.

Poängräkningen sker enligt följande regler: spelare som är 21 år eller yngre ger två poäng per match de deltar i. Spelare som är 21 år eller yngre men är från ett annat land ger en poäng de första två åren i en svensk klubb, för att från år tre i svensk klubb följa grundregeln.

Priset delas visserligen lika mellan de tre bästa lagen, men det är ingen tvekan att BP blev odiskutabla vinnare på hela 322 poäng. Närmast kom Väsby United och Åtvidaberg med 254 poäng respektive 200 poäng. Assyriska landade först på trettonde plats med 92 poäng. BP:s 322 poäng innebär att laget använde i snitt fem unga spelare per match i år.

Bland de bästa ”poängplockarna” hittar vi bland andra Miiko Albornoz född 1990. Miiko Albornoz gjorde för övrigt två mål mot Assyriska på Grimsta IP innan hans ”äldre” bror Mauricio, född 1988, satte spiken i kistan och fastställde slutresultatet 3-0. Bröderna Albornoz spelade hela sexton matcher i ett BP som gick upp till allsvenskan.

Man kan inte annat än att respektera BP:s bedrift, som mer eller mindre liknar ett ”mini-Arsenal” i ett svenskt format. Jag hoppas att Assyriskas blivande artonåringar, Nahir Besara och Gabriel Awrohum födda 1991, nästa år får samma chans som artonårige Miiko Albornoz fick i årets BP. Besara och Awrohum, som har varit bofasta i landslaget för pojkar -91, skulle inte göra bort sig i Superetan.

Hela fyra spelare från Assyriskas årskull pojkar -91 är uttagna till landslagslägret i Bosön i december. Förutom Besara och Awrohum är George Makdessi och Naosil Hanna också uttagna till lägret. Från årskullen pojkar -92 hittar vi ytterligare tre spelare, Charbel Aphram, Fredrik Hansson och Anton Olofsson, som är uttagna till samma läger en vecka senare.

Med den fina återväxten bland Assyriskas juniorer borde laget klättra upp åtskilliga placeringar kommande säsong. Om man nu vågar satsa på sin egen ungdomsverksamhet. Tabellen är ingen munter läsning för mig i alla fall.

SVENSKA SPELS UNGDOMSBONUS 2008
1. IF Brommapojkarna 322 poäng
2. Väsby United 254
3. Åtvidabergs FF 200
4. Falkenbergs FF 192
5. IF Limhamn/Bunkeflo 176
6. Degerfors IF 162
7. BK Häcken 161
8. Ängelholms FF 144
9. IK Sirius 132
10. Jönköpings Södra IF 118
11. Landskrona BoIS 114
12. Örgryte IS 100
13. Assyriska FF 92
14. Mjällby AIF 72
15. Qviding FIF 61
16. Enköpings SK 33