Assyriska spelade bort chansen att hämta hem tre poäng från Jönköping. Trots att bortalaget spelade med en man mer i ungefär sextio minuter, fick man inte hål på Jönköping. Tvärtom var hemmalaget bättre i andra halvlek och var bara en stolpträff från att sno åt sig tre poäng. Matchen slutade 0-0.

Assyriska kom till spel med en omdisponerad startelva. ”Alex” skadade sig under en träning och var inte tillgänglig för spel. Martin Åslund var visserligen tillbaka i truppen, men fick börja på bänken då han bara gjort en träning inför denna match. Elias Merkes fick chansen från start istället för ”Alex” och unge Narsai Chaba fick förtroendet igen på innermittfältet. Resten av laguppställningen såg ut som senaste matchen mot Sirius med Göran Marklund på yttermittfältet och Xhevdet Llumnica och ”Dinho” på topp.

Första halvleken var klart godkänd från Assyriskas sida. Laget försökte spela boll medan Jönköping mest sparkade och sprang. Marklund gjorde det bra från sin utgångsposition från höger och smög sig in i mitten. Lagkaptenen, tillsammans med Dennis Östlundh, oroade hemmalaget gång på gång med fina kombinationer. Llumnica och ”Dinho” mötte växelvis och spelade fint ut på kanterna. Det enda som saknades var koncentrationen i avslutsmomentet. Och de tillfällen som bollen gick mot mål gjorde Jönköpingsmålvakten fantomräddningar. En gång lyckades Assyriska, genom ”Dinho”, skjuta förbi målvakten men då kom ett Jönköpingsben i vägen.

Jönköping var inte helt ofarliga och var nära några gånger, men chanserna kom mest till genom misstag av Assyriskas spelare. När Jönköping så fick en man utvisad i tjugoåttonde minuten trodde man att Assyriska skulle ta över totalt. Inget kunde vara mer fel.

Andra halvleken präglades av mycket slarvigt passningsspel. Kantspelet funkade inte alls. Jönköpingspelarna gjorde en heroisk insats i försvarsspelet. Hemmalaget var mycket kompakt och kontrade när de fick tillfälle. Tränarparet Borgqvist och Lutaj försökte med ändringar värdiga en schackmästare. Assyriska gick ner på en trebackslinje och flyttade upp Martin Lorentzon på topp. Marklund, Shaba och Llumnica byttes ut och in kom Eddie Moussa, Martin Åslund och Lamin Conateh. Tanken var att få ett bättre kantspel, men jag kan direkt säga att spelet inte blev bättre på någon nivå över huvudtaget.

I efterhand känns det som om tränarparet överarbetade situationen. Med en man mindre kunde det ha räck med att gå över till ett rakt 4-4-2 spel med två renodlade yttrar. Mest för att undvika för många rotationer. Spelarna hade redan svårt att hitta rätt position innan ändringarna. Tyvärr blev det ännu virrigare på plan efter ”mästardragen”. Självklart är det lätt att vara efterklok, men det är så det funkar. Istället för att hylla genidragen, får jag skriva om de taktiska ändringar Assyriska föll på.

Jag vill inte skylla det här fullt på tränarna. Flera av spelarna kom inte upp i normal standard. Llumnica var bättre än han varit tidigare men var inte direkt bra. ”Dinho” var sämre än vanligt utan att vara dålig. Merkes var helt okej, men ”Alex” lämnade ett stort hål efter sig. Marklund var bra i första halvlek, men försvann i andra. Å andra sidan är han inte en yttermittfältare. Bergman och Shaba skötte sig bra utan några större misstag. Bra var Samuelsson, Lorentzon och Rytterbro. ”Azizou” blandade några lyckade insatser med många sämre. Detta var nog Corr-Nyangs sämsta insats i år. Östlundh var klart bäst i Assyriska, men borde ha tittat ut mot kanterna några gånger till under matchen.

Efter matchen ville, en märkbart irriterad Michael Borgqvist, inte riktigt svara på frågor. Borgqvist menade att många förväntar sig att Assyriska ska vinna alla sina matcher och att kritiken hörs ljudligt trots att laget plockat fjorton poäng på sex matcher och är fortfarande obesegrat. Även om jag håller med om att man ska lugna sig i sin kritik, tror jag att hans frustration kommer från hans egna besvikelse. Besvikelsen över att laget inte kunde utnyttja sitt numerära överläge och sättet Assyriska genomförde andra halvlek.

Jag och många av de ditresta supportrarna var också besvikna direkt efter slutsignalen. Men när nu besvikelsen lagt sig något, skall man vara nöjd överlag. Assyriska är fortfarande obesegrat och är med i en toppstrid som involverar många lag. Mer oroande är förberedelserna inför nästa match. Förutom skadeläget fick ”Dinho” sin tredje varning och är därmed avstängd. ”Azizou” och Conateh åker på landslagsuppdrag. Det blir intressant hur
Lutaj och Borgqvist formerar laget mot Bunkeflo på söndag. Assyriska har minst en gås oplockad mot skåningarna.

Dennis Östlundh
Fredrik Samuelsson
Filip Bergman