Flera kyrkoledare träffade president Barack Obama i vita huset nyligen. Under det timslånga mötet diskuterades assyriernas och andra icke-muslimers framtid i Irak och Mellanöstern.

Flera kyrkoledare, däribland assyrisk ortodoxa patriarken Aphrem II Karim höll ett möte med den amerikanske presidenten Barack Obama torsdagen den elfte september i Vita huset. 

Enligt uppgifter i media pågick mötet cirka en timme där man uppmanade USA:s ledning att agera kraftfullt mot terrorismen och hjälpa icke-muslimska folkgrupper att kunna stanna kvar i sina ursprungsområden i Mellanöstern. Kyrkoledarna överlämnade ett skriftligt brev till presidenten med konkreta åtgärder som de önskar se från USA:s sida.

Med på mötet fanns Susan Rice, USA:s nationella säkerhetsrådgivare och andra nyckelpersoner ur Obamas stab. Att döma av presidentens officiella schema var mötet inte planerat sedan tidigare utan kom till akut då det inte står något om det i vita husets schema. Kyrkoledarna befann sig i Washington för en tredagars konferens arrangerad av intresseorganisationen In Defence of Christians. 

Aphrem II har tagit flera politiska intitativ sedan han tillträdde som patriark tidigare i år. Genom att bilda en koalition med andra kyrkoledare från Mellanöstern har han hjälpt till att rikta uppmärksamhet mot det assyriska folkets svårigheter i Irak och Syrien.