Idén om att Assyriska FF skall ha ett farmarlag har funnits med i några år. När Assyriska Rinkeby från division 3 fick organisatoriska och ekonomiska svårigheter tog Assyriska FF tillfället i akt och ”adopterade” klubben. Assyriska Rinkeby byter nu namn till Assyriska FF Ungdom och flyttar till Södertälje.

Sedan flera år tillbaka har tanken om att samarbeta med en annan klubb från en lägre division funnits i Assyriska. Idéerna har varit många och jag har hört allt från att starta en ny klubb i division 7 och spela upp laget tillräckligt upp i serierna för att göra nytta, till att samarbeta med någon lokal klubb.

När tillfället att ta över Assyriska Rinkeby dök upp, gör Assyriska det enda rätta när man nu bygger ut sin organisation med ännu ett lag. Assyriska Rinkeby blir alltså Assyriska FF Ungdom och satsningen skall, som namnet avslöjar direkt, forma och utveckla talangerna i klubben.

Assyriska FF Ungdom flyttar sin verksamhet till Södertälje och ingår i Assyriskas organisation. Divivision 3 laget kommer fortfarande att tillhöra Stockholmsserien, men spelar sina matcher på Fotbollsarenan i Södertälje.

Ordförande i Assyriska FF, Sargon Debasso, är mycket nöjd och entusiastisk över det nya samarbetet. Debasso, som också är initiativtagare till samarbetet, säger så här till Länstidningen i Södertälje.

-Det här är ett stort projekt. Det är den enskilt största händelsen i Assyriskas moderna historia.

Debasso säger också till LT att samarbetet som klubbarna nu ska bygga är i paritet med Assyriskas år i Allsvenskan. Ordföranden menar att samarbetet syftar till att bygga underifrån, medan Allsvenskan var ”något vi fick ovanifrån”.

Det har ingåtts två avtal mellan klubbarna. Det ena är att det är Assyriska FF som ska ta hand om alla ekonomiska frågor i Assyriska FF Ungdom. Det andra är självklart det sportsliga avtalet. Det betyder att spelare kan, utan några problem alls, pendla fritt mellan lagen under säsongen.

Den sportsliga delen av avtalet kommer att betyda mycket för de ungdomar som knackar på dörren i A-laget, men ändå står utan speltid. Att spela seniorfotboll i division 3 kommer att utveckla talangerna på ett helt annat sätt än att spela med U-21-laget en match varannan vecka.

Enligt källor är förhoppningen att spela upp laget till division 2 redan första året. Eftersom det är många spelare som lämnat Assyriska Rinkeby i samband med flytten, kan det bli svårt att avancera i seriesystemet med i princip ett helt nytt lag. Men med lite ”krydda” från a-laget är ingenting omöjligt.

Det ska bli mycket intressant att följa ännu ett Assyriska på Fotbollsarenan.