Assyriska tog idag en mycket välförtjänt seger när man besegrade Falu FK med 3-2. Segern innebär att Assyriska säkrar mark i kampen om seriesegern.

Trots en helt nykomponerad startelva lyckades Mickael ”Borken” Borqvist och Zoran Manovic att besegra ett formstarkt Falun. Det var nämligen stor spelaromsättning och positionsbyten i Assyriska denna lördagskväll. Tre spelare som tigare varit givna i startelvan fick inte spela alls. Den ene, Stojan Lukic, var uttagen men spelade aldrig. Istället stod Christian Frealdsson, som inte gjort en tävlingsmatch sedan kvalet mot Bunkeflo. Annars givna spelarna Eddie Moussa och Andreas Haddad var inte ens uttagna till matchen. Kom också ihåg att mittbacken Pierre Bengtsson inte var tillgänglig på grund av avstängning.

”Borken” och Manovic har säkert sina skäl till laguttagningen, men det var många på läktaren som såg konfunderade ut när de såg att Aziz Corr-Nyang skulle starta matchen på högerkanten och Gabriel Rhawi på vänsterkanten. Det var även starkt av tränarparet att ge Xhevdet Llumnica, som inte gjort mål sen maj månad, förtroendet. Det skulle inte dröja länge förrän denna elva skulle visa sig vara riktigt slagkraftig. Matchen hade nämligen knappt börjat förrän Göran Marklund sköt in 1-0 med ett lågt markskott utanför straffområdet. Det måste ha varit Assyriskas snabbaste mål denna säsong.

I hela första halvlek visade Assyriskas spelare hjärta när de gav allt i varje närkamp och radade upp målchanserna. Utan att överdriva kunde Assyriska, med lite flyt, ha gått till en 3-0 ledning under första halvtimmen. Övertaget var så stort att det påminde om Valencia – Elfsborg i Champions League-kvalet. Det tyckte i varje fall ett par äldre Falu-supporters som satt strax bakom mig.

Segern säkrades ändå inte förrän i matchens slutminuter. Det var nyligen inbytte Gerald Forschelet som, i 85:e minuten, drog på ett skott som ändrade riktning på en back och ställde Falu-målvakten. Den kan ha varit fransosens viktigaste mål för Assyriska. I matchens slutminut tackade även Llumnica för förtroendet genom att göra 3-1, när han lyckades att snurra upp målvakten och rulla in bollen. Ett riktigt klassmål i ett spänt läge.

Att fundera på till onsdagens hemmamatch mot Västerås är två saker. Assyriska måste bli bättre på att utnyttja sina många målchanser och samtidigt inte släppa in billiga mål. Det blir riktigt spännande att se vilka elva som får ”Borkens” förtroende på onsdag kväll.

Laget: Frealdsson – Lorentzon , Merkes, Conateh, Mahr – Corr-Nyang (90 Sampson), Östlundh, Toompuu, Rhawi (82 Forschelet ) – Marklund , Llumnica .