Från flera källor kommer nu nyheten att olika irakiska förband befriat den största assyriska staden Baghdede från Islamiska staten. Det är dock oklart om hela staden säkrats eller endast delar av den.

Offensiven för att återta Mosul från terrororganisationen Islamiska staten är inne på sitt andra dygn. Strax efter lunchtid idag tisdag började påståenden om att Baghdede (som även kallas Qaraqosh och Al-Hamdania) spridas på twitter och i olika medier.

Lokala källor som Assyria TV har talat med har under dagen bekräftat att den största assyriska staden på Nineveslätten har befriats men att IS:s terrorister kan finnas gömda i olika kvarter eller byggnader. Ett minutiöst rensningsarbete tar nu vid där varje fastighet måste kontrolleras för gömda terrorister eller bomber.

Befrielsen av Baghdede är en viktig symbolisk händelse eftersom staden är den största kvarvarande assyriska staden i på Nineveslätten, i Irak och i hela Mellanöstern. Den största delen av stadens invånare befinner sig på olika håll i Irak som internflyktingar sedan IS tog över Nineveslätten för över två år sedan.

Den assyriska styrkan Nineveh Plain Protection Units (NPU) deltar i officiellt i offensiven och har till uppgift att inta och säkra assyriska städer och byar på Nineveslätten i samarbete med övriga styrkor som ingår i striden att återta Mosul.