I en intervju med Assyria-TV berättar en av NPU:s soldater att den kurdiska styrkan försöker motarbeta och begränsa de assyriska soldaternas rörelser på olika sätt.

Jameel Jameel är en av soldaterna i Nineveh Plain Protection Units (NPU), den enda assyriska styrkan som är erkänd av centralmakten i Irak och som deltar officiellt i Mosuloffensiven. I en intervju med Assyria-TV berättade han nyligen om flera fall av trakasserier från kurdiska peshmerga riktade mot medlemmar i NPU och andra assyrier. Jameel berättade att de kurdiska soldaterna hindrat flera NPU-soldater från att återvända till Nineveslätten efter att de besökt sina familjer i Norra Irak.

Enligt Jameel stoppades peshmerga åtta NPU-soldater vid en checkpoint, förhörde dem och kränkte dem på olika sätt när de fick veta att de tillhör NPU. Vid ett annat tillfälle hölls två soldater från NPU i två dagar vid en kurdisk checkpoint.

Jameel återgav även ett fall där 750 civila assyrier stoppades av kurdiska soldater och hindrades från att återvända till NIneveslätten om de inte undertecknade olika dokument.

Den kurdiska styrkan i Norra Irak står anklagad av bland annat Amnesty och Human Rights Watch för en rad övergrepp och etnisk rensning.

Peshmerga har även vid ett flertal tillfällen försökt hindra att vapen från försvarsministeriet i Bagdad avsedda för NPU når fram.

De andra så kallade assyriska styrkorna NPF och Dwekh Nawsha får istället direkt stöd av peshmerga i form av löner och en del vapen och får röra sig fritt.