Hot om nya attacker från Al-Qaida och sorg över de kristna som mördats under året har resulterat i att många assyrier i Irak väljer att avstå från julfirandet i år. Kyrkoledare i Bagdad, Basra, Mosul och Kirkuk har också meddelat att julmässan ställs in.

Efter terroristattacken mot Jungfru Marias befrielsekyrka i Bagdad minskade antalet gudstjänster i Irak på grund av rädslan för nya attacker. Nu väljer kyrkor i Irak att ställa in julmässan och de flesta kristna i Irak väljer att avstå helt från att fira jul i år. Det säger Louis Climis, syrisk-katolsk kristen och vice ordförande i Iraqi Minorities Council.

– I vår katedral i Bagdad exploderade bomber den 31 oktober. Vi kommer inte att ha någon julmässa där i år. På juldagen ska vi hålla en vanlig mässa, som på alla söndagar, säger till media.

Louis Climis är själv överlevare från attacken mot Jungfru Marias befrielsekyrka där terrorister trängde sig in i kyrkan under pågående söndagsgudstjänst och mördade över 50 civila.  Han berättar att de flesta kristna valt att inte pynta sina hem eftersom julens glädjebudskap försvunnit i sorgen över martyrerna som mördats under året på grund av sin tro.

– Alla irakier känner av säkerhetshoten, inte minst de kristna. Prästerna på Ninevehslätten vid Mosul har nyligen blivit hotade på internet av al-Qaida. Likaså har hot utfärdats mot kristna i Kirkuk, säger Louis Climis till media.

I Mellersta Östern, kristendomens vagga, sinar antalet kristna på grund av utvandringar som ett resultat av hot och förföljelser. Irak är ett tydligt exempel. För trettio år sedan utgjorde den kristna gruppen 7 procent av befolkningen, idag kanske så lite som 3 procent. Den senare siffran är osäker eftersom utvandringen alltjämt fortsätter.