Strider har brutit ut söder om staden Baghdede på Nineveslätten. Assyriska familjer flyr staden. Direktrapportering.

– Strider bröt ut några få kilometer söder om staden Baghdede som ligger på Nineveslätten. Striderna började strax efter 12:00. Invånarna i staden kan höra explosioner.

– Familjer packar ihop det mest nödvändiga och ger sig av till intilliggande staden Karamlesh eller andra städer. Inga uppgifter om skadade eller döda.  

– Assyriska ledare har bett Bagdad om flygunderstöd för att slå tillbaka anfallarna.

– Kurdiska styrkor kallade Zerevani positionerade sig i området sedan gårdagen enligt ögonvittnen som hujada.com talat med. De har tvingat bort polisen i området och från den checkpoint där det mesta av stridigheterna sägs pågå. 

– Den lokala milisen som bestod av assyrier betalda av kurdiska partier syns inte längre till i staden.   

– Fler uppdateringar kommer löpande under dagen.  

Onsdag 18:30

– Källor i Baghdede uppger att striderna avstannade runt klockan fem på eftermiddagen.

– Två raketer som slog ner i närheten av staden när striderna pågick orsakade glassplitter som skadade ett okänt antal människor.

– Stadens befolkning är fortsatt rädda och familjer fortsätter söka sig bort från staden eftersom de inte vågar lita på att striderna inte kommer att återupptas. 

– De flesta som hujada.com talat med uppger att striderna började när kurdiska styrkor började gräva skyttegravar runt byn Tawachna som ligger sydväst om Baghdede. Byn har en blandad befolkning av shabaks och araber. Islamisterna som har intagit Mosul attackerade kurderna när de såg att dessa höll på att gräva i området, enligt källor i området. 

– Inga uppgifter om döda eller skadade assyrier annat än några personer som skadats av glassplitter i staden Baghdede.

– Uppgifter på arabisk-språkiga nyhetssajter om att peshmerga har hotat Shabaks på Nineveslätten med att låta ISIS ta över deras byar om de inte går med på att området ska bli en del av KRG bekräftas nu av personer på plats. 

Torsdag 10:00

– Fortfarande inga uppgifter om assyrier som dödats eller skadats i striderna kring staden Baghdede.

– Massiv utvandring från staden. Källor på plats uppskattar att majoriteten av invånarna nu flytt staden. Kaos har uppstått till exempel i Ankawa utanför Arbil när tusentals has sökt sig till säkrare områden.

– Efter eldupphör igår kväll har strider åter brutit ut på torsdag morgon. Cirka tvåtusen kurdiska milismän har tagit upp positioner runtom Baghdede utrustade med granatkastare och andra tunga vapen.

– Vissa uppgifter säger att en del assyriska män har valt att stanna kvar och strider nu med den kurdiska milisen mot sunni-islamisterna. 

– En del assyriska ledare menar att attacken föranleddes av den kurdiska milisens närvaro i området. Assyrierna i staden har goda relationer med arabiska stammarna i området. 

– Baghdede är den största staden på Nineveslätten med cirka 50 tusen invånare som nästan alla är assyrier. Staden är huvudort för den största av tre kommuner som utgör Nineveslätten.  

– Striderna kommer efter två veckor utan vatten eller el på Nineveslätten. Invånarna har fått klara sig på vatten från brunnar och vattenbilar som levererat vatten. Elen har stängts av från Baghdad och invånarna har fått endast en timme el om dagen. Det blir cirka 45 grader varmt under dagarna i området vilket tillsammans har lagt stor press på invånarna i Nineveslätten.  

Torsdag 17:00

– Baghdede är nu en spökstad, endast ett fåtal personer som inte har kunnat lämna staden finns kvar.

– Inga uppgifter om döda eller skadade assyrier.

– Sunniterna har erbjudit kurderna eldupphör genom samtal med den assyriske biskopen i staden. Erbjudandet har tillbakavisats av kurderna som kräver att alla sunni-rebeller ska lämna hela distriktet.

– Kurdisk milis fortsätter bomba orten Al Salamiya vid floden Tigris östra strand, där det sunnitiska motståndet finns koncentrerat. Ett fåtal raketer har slagit ner i staden Baghdede. 

– Mycket av informationen som kommer in tyder på att stridigheterna var planerade och sattes igång av kurderna i syfte att rensa södra delen av Nineveslätten på sunni-araber och etablera en ny gränslinje utmed floden Tigris.

Fredag 16:00

– Beskjutningen med raketer och bomber mellan kurdisk milis och sunniter fortsätter i närheten av Al Hamdaniya (Bahgdede), dock mindre intensivt. 

– Två assyrier som bemannade en check-point utanför en av kyrkorna i Al Hamdaniya skadades av splitter från en granat som slog ner i närheten. Detta hände i morse.  

– Kurderna har skickat stridsvagnar som tagit upp positioner i området. 

– Den assyriske biskopen och minst en präst finns kvar i staden. De har sagt att de inte tänker lämna den oavsett vad som händer.

– Det är återigen många rykten som florerar på facebook och twitter om våldtäkter och annat som inte har bekräftats. Vi ber alla att sluta sprida sånt som inte är från en betrodd källa. Det ökar bara oron och gör att viktig och riktig information försvinner i mängden av rykten.

– Detta blir sista uppdateringen på denna artikel.