Filmaren Sargon Saadi från USA åkte till Irak för att försöka dokumentera assyriernas situation. Nu har han släppt ett kort klipp av hans kommande dokumentärfilm The Last Plight.

Under kaotiska dagar i augusti då alla i norra Irak försökte fly området gjorde den unge filmaren Sargon Saadi från USA helt tvärtom. Utrustad med sin kamera flög han raka vägen till irakiska Assyrien och började dokumentera den grymma verkligheten genom kamerans lins. 

Resultatet har blivit dokumentärenThe Last Plight som har släppts i en kort 10-minuters version som redan har setts av närmare 90 tusen personer på plattformen Vimeo. Inslaget valdes av Vimeo att ingå i dess kategori för välgjorda videor. Klippet som visar människornas utsatthet och desperation har berört många runtom i världen. 

Saadi har producerat flera andra filmklipp och han medverkar även i produktionen av den kommande dokumentärfilmen om Seyfo som är ett projekt av Assyriska riksförbundet i Sverige. På hans hemsida finns mer information om hans olika produktioner.  

Den fulla versionen av The Last Plight beräknas vara klar i januari.