I efterspelet till attacken mot den assyriska byn Rabatki har en lokal domstol i Norra Irak beslutat att kurder i grannbyarna har rätt till byns mark.

Efter attacken mot byborna i den assyriska byn Rabatki den 13 juni i år då beväpnade kurder från grannområdet försökte att med våld bygga ett hus i byn, har nu den lokala domstolen beslutat att kurderna har rätt till byns mark.

Assyrier i Norra Irak som hujada.com har varit i kontakt med avfärdar domstolens beslut helt och hållet som politiskt motiverat. Detaljerna i målet är ännu inte kända. Domstolsbeslutet är överklagat av byborna och en ny rättegångsprocess väntas hållas inom de närmaste veckorna i staden Nohadra (Dohuk) i en högre instans. 

Assyriska Riksförbundet har följt frågan från början och hade nyligen ett möte med ansvariga på utrikesdepartementet. 

– Vi fortsätter att bevaka frågan och kommer att arbeta för att fallet uppmärksammas. Vi vill se samma sorts mobilisering i domstolen i Nohadra som vi såg under domstolsprocesserna i Midyad i fallet med S:t Gabrielklostret, säger Riksförbundets ordförande Afram Yakoub. 

De två utpekade kurdiska bröderna som ledde attacken mot byn den 13 juni har inte åtalats eller anhållits av myndigheterna. Dessa är Aref Habib Al Zebari, general i peshmerga och hans bror Hares Habib Al Zebari, polisofficer i staden Aqra.