Assyriska studenter togs tillfånga i staden Alqosh och torterades av kurdisk milis utan någon uppenbar anledning. Det uppger Assyriska studentförbundet i Irak och nyhetssajten ankawa.com.

Nyhetssajten ankawa.com uppger att beväpnade kurder tillhörande Asayish misshandlade och torterade sex assyriska studenter i Alqosh. Asayish lyder under KRG och opererar olagligt på Nineveslätten. 

Den 30 juni stoppades sex manliga assyriska studenter utanför staden Alqosh på Nineveslätten strax före midnatt. De blev genast överrösta med grova svordomar och hotelser. Den kurdiska ockupationens lakejer delade ut slag med sina gevärskolvar. En av studenterna som försökte ringa sina släktingar fick flera slag. Ingen förklaring gavs till varför studenterna togs tillfånga. 

Studenterna fördes till ett hus som kontrolleras av Asayish i Alqosh där de fick sitta på sina knän över två timmar. Den som rörde sig fick slag och sparkar. Assyrierna fråntogs sina mobiler, plånböcker och identitetshandlingar. De blev frisläppta under natten och beordrades att återkomma på morgonen och hämta sina tillhörigheter. När de återkom på morgonen för att hämta sina saker sa en av ockupanterna: ”Tacka er gud för att vi inte sköt er med det här vapnet” och pekade på ett gevär.

Assyriska Studentförbundet i Irak ”Khoyada” har publicerat ett fördömande av händelsen på sin hemsida och skriver att det kurdiska agerandet påminner om Saddam Husseins säkerhetstjänst ”mukhabarat”. Assyriska Riksförbundet i Sverige fick kännedom om händelsen dagen efter att det ägt rum genom kontakter på plats i Assyrien men blev förhindrade att informera om händelsen:

– Studenterna var livrädda och bad oss att inte publicera något. De var övertygade om att de skulle mördas om de berättade om vad som hänt. Vi var tvungna att respektera deras beslut men vi är glada att de nu vågat berätta, säger förbundsordförande Afram Yakoub: ”Det här är bara toppen på ett isberg. Den kurdiska ockupationen på Nineveslätten försöker medvetet terrorisera och skrämma befolkningen så att ingen ens ska våga tänka tanken att stå emot ockupationen. Det är en väldigt medveten strategi,” kommenterar Yakoub. 

Beväpnade kurder ockuperar Nineveslätten sedan den nionde juni i år. De har rest den kurdiska flaggan på myndighetsbyggnader, försökt avsätta folkvalda ledare och genomfört godtyckliga gripanden. Assyriska Riksförbundet har avslöjat att striden på södra Nineveslätten mellan kurder och arabiska stammar den 25 juni var en medveten handling från kurdiskt håll. Striden ledde till en massexodus då cirka femtiotusen assyrier flydde från den största staden på Nineveslätten. 

KRG:s representant i Sverige, Shoresh Kadir Rahem har ertappats med att utöva politisk utpressning mot assyriska organisationer i Sverige i syfte att tysta protesterna mot ockupationen. Under ett möte med tre assyriska organisationer den första juli krävde KRG:s representant att de assyriska organisationerna utfärdar pressmeddelanden och tar avstånd från Assyriska Riksförbundet. Det underförstådda hotet är att de assyriska organisationerna kan annars få svårare att operera i Norra Irak eller att deras medlemmar i området kan komma att råka illa ut.