Assyriska vann mot formstarka Ängelholm med 2-1. Ängelholm, som inför matchen hade en förlust på de senaste sju matcherna, slet hårt för att undvika förlust. I slutändan räckte inte hemmalaget till mot serieledarna från Södertälje.

Enligt rapporterna bjöd Ängelholm på bra motstånd och försökte spela fotboll som det var menat att spelas. Efter marken. När inte det lyckades försökte Ängelholm med lite tuffare spel för att rubba gästernas fokus. Det lyckades inte helt det heller. Visserligen saknade inte Ängelholm chanser, vilket två ribbträffar skvallrar mer än väl om, men det gäller att sätta sina chanser. Det är en lektion som Assyriska fått erfara flertalet gånger genom åren.

Det är skönare att vara på ”andra sidan” för en gångs skull. Den effektiva sidan. Två skott på mål som resulterar i två mål. Det måste man vara ganska nöjd med, även om man tycker att fler skott än två av nio borde ha hamnat innanför målramen.

Jag fick tag på Narsai Shaba via telefon precis efter matchen. Han tyckte att Assyriska varit det bättre laget matchen igenom. Dock saknade inte Ängelholm chanser. Första målet kom genom en fin boll från Dennis Östlundh till formstarke Martin Åslund. Åslund tog ner bollen fint på bröstet och lade säkert in bollen. Ett vackert mål enligt rapporterna. Andra målet kom efter en snabb omställning där Eddie Moussa hittade Dinho som bara hade att sätta ditt skallen. Reduceringen föregicks av misstänkt ruff på Jon Rytterbro, som inte kunde klandras på något sätt för målet.

2-0 och med tio minuter kvar borde betyda att matchen är avgjord. Men det här är Assyriska. Varför skulle Assyriska bjuda på en ”lugn” avslutning utan möjligheter till hjärtinfarkter? Tre minuter senare reducerade Ängelholm ”planenligt” och gjorde resten av matchen till en svettig thriller för supportrarna som vanligt. En thriller som kändes klart längre än de sju plus fyra tilläggsminuter som var kvar.

Assyriska höll undan och återtog den serieledning man tillfälligt hade lånat ut till Häcken. Edmond Lutaj sade direkt efter matchen att han var imponerad av Ängelholm. Lutaj menade också att detta var Assyriskas svåraste bortamatch och var därför väldigt glad för tre poäng.

Hur bra Ängelholm än var blir Häcken en klart svårare nöt att knäcka. Häcken har lika mycket poäng och samma målskillnad som Assyriska. Enda skillnaden är att Assyriska gjort fler mål och finns just därför före i tabellen. Det betyder också att Assyriska släppt in fler mål än Häcken som bara släppt in nio mål på fjorton matcher. Om det finns ett tillfälle som man måste vara extremt effektiv så är det i Göteborg mot Häcken.

Häcken har på de sex senaste matcherna vunnit fyra, spelat en oavgjord och förlorat en. Målskillnaden under samma period är nio mål framåt och bara två insläppta. Under samma period har Assyriska förlorat en match mer än Häcken, men har samma resultat i övrigt. Assyriska har gjort elva mål, men släppt in hela nio mål. Nyckeln att få ett bra resultat med sig från Göteborg ligger i den ekvationen.