Roberth Johansson valde att formera laget med en helt ny elva. Efter en drömstart och 2-0 innan matchklockan passerade tjugominutersstrecket, var det roliga slut för Assyriska. Häcken gjorde fyra raka mål och vann matchen enkelt.

Assyriska tog alltså inte chansen att spela ihop sig och få fart på det egna spelet inför den viktiga hemmamatchen mot Ängelholm på onsdag. Den nykomponerade uppställningen gav visserligen Assyriska en tvåmålsledning, men det var ganska tydligt varthän det barkade.

Ett otroligt lojt försvarsspel blev upphovet till åtminstone tre av fyra baklängesmål. Nervösa ingripanden av Jon Rytterbro gör inte backlinjen tryggare direkt heller. Men det är egentligen inte bara försvararna som skall ha kritiken. Det kan inte ha varit lätt att hitta lösningar till uppspel med så stillastående lagkamrater.

Det finns nästan inget positivt att ta med sig från matchen. Faktum är att publiken började gå när det var en kvart kvar. Även om jag tycker att det är nästintill skamligt att inte stödja sitt lag fram till slutsignalen, säger det ändå en del om matchen och om stämningen på läktaren.

Några positiva minnen från matchen var de egna produkternas spel med boll. När bollen var i Assyriskas ägo såg det faktiskt bättre ut än när ”a-laget” spelar. Nahir Besara, Narsai Shaba och Eddie Moussa hade några kortpassningskombinationer som inte så lite påminde om när Barcelona sågar sig igenom betongförsvar.

Även om de vägde lite lätt i kampsituationer, visade spelarna en vilja och kämparinstinkt som väger upp avsaknaden av en större fysik. Tyvärr utgick Shaba när denne sparkades ner fult utan att domaren ens slängde honom en blick. Första rapporterna säger att Shaba blir borta två till tre veckor.

Att Assyriska har en minst sagt kräsen publik är något lika säkert som att Lars Lagerbäck förespråkar tråkig fotboll. Förlorar Assyriska mot Ängelholm kommer de isiga vindarna på arenan, som får oss att frysa även i sommarvärme, att blåsa ännu kallare och ännu hårdare. Jag hoppas att Roberth Johansson har sin plan färdig för den matchen.

Matchen i sig kan i alla fall inte ha gett några svar. Det är inte ens säkert om tränaren sökte några, men i min värld har Assyriska inte varit sig självt på långa vägar. Skador må vara en av flera anledningar till den dåliga starten, men det är ju heller inte hela sanningen. Användningen av spelare på helt andra positioner än de är vana vid är en annan.

Att använda Svenska Cupen som en träningsmatch, när det egna spelet har lyst med sin frånvaro, kan visa sig att bli ett ”dumsnålt” val. Assyriska ”sparar” visserligen på sina spelare, men frågan är vad som kommer att hända när spelet fortsätter att vara knackigt eller om laget fortfarande läcker bakåt.

2-10 på de tre senaste matcherna ger skrämselhicka. Jag trodde att Assyriska hade fokuserat på försvarsspelet hela försäsongen? Det minsta man kan säga är att det finns fortfarande mycket att jobba på. Både i försvarsarbetet och i offensiven. Det gäller att hitta tillbaka till en viss form av trygghet, utan att tappa modet att vinna.

För de tre assyriska div.3-lagen går det desto bättre. De är obesegrade alla tre och mina gratulationer till Assyriska BK:s och Assyriska Ungdom som båda tog historiska första segrar i respektive divisioner. Assyriska IF i Norrköping spelade oavgjort i helgen. IF spelar för övrigt derby mot Syrianska KF nu på lördag.