I dag har det gått 93 år sedan folkmordet på assyrierna i Turkiet. I en konferens i brittiska underhuset, London talar Sabri Atman, från Seyfo Center i Holland, om att Storbritannien behöver erkänna folkmordet på assyrier.

På initiativ av en brittisk parlamentsledamot, Andrew George, hålls en konferens i det brittiska parlamentet om det armeniska och assyriska folkmordet i Turkiet under 1915.

Medhjälpare är Seyfo Center och det Armeniska Institutet. Representanter från Seyfo Center är Sabri Atman och Sara Aziz som ska prata om att assyrierna måste få ett erkännande av folkmordet.

Under mötet som hålls från klockan elva på förmiddagen till klockan ett, ska två frågor tas upp: Är en försoning möjlig efter ett folkmord? Är förnekelse av sanning en grund för försoning?

Atmans tal inleds med att han säger att han är en assyrier som har kommit för att berätta om assyrier, som tillsammans med armenier, blivit utsatta för ett folkmord år 1915 under det ottomanska imperiet.

”Det assyriska folkmordet har inte erkänts av Turkiet eller det internationella samfundet. Vi har väntat i 93 år nu. Under 93 år har världen gått från att vara individuella länder, där grymheter i olika omfång och karaktär oftast har setts som en angelägenhet för det land där det ägde rum, men i dag har världen blivit ett globalt samhälle,” säger Atman i sitt tal där han uppmanar att press på Turkiet bör göras.

Han är glad att 20 länder hittills har erkänt folkmordet på armenierna under 1915 officiellt, men han hoppas att dessa länder även erkänner folkmordet på assyrierna. Atman ber att rättvisa skipas för det assyriska folket.

Det är nu hög tid för Storbritannien att erkänna folkmordet på assyrierna, armenierna och grekerna som skedde under samma år. Som ett vittne till grymheterna, menar han, att Storbritannien inte kan stänga ögonen för fakta på grund av att det kan påverka landets ekonomiska och politiska relation till Turkiet, berättar Atman.