Slagsmål utbröt när okända försökte att med våld tränga sig in i S:t Abrahamsklostret i Midyad under söndagen. Enligt uppgifter till hujada.com skrek inkräktarna att de tillhör PKK och att assyrierna ska lyda deras order.

Strax efter besökstid igår söndag klockan 16:30 knackade det på dörren till S:t Abrahamklostret i Midyad. När föreståndaren öppnade porten och förklarade att besökstiden är slut för dagen blev situationen snabbt våldsam. Personerna utanför porten skrek då att de tänkte komma in ändå varpå föreståndaren stod på sig och vägrade släppa in de. Ett slagsmål utbröt och angriparna skrek bland annat att de är PKK och att området tillhör de och att assyrierna ska lyda. De ansvariga i klostret lyckades stoppa personerna från att tränga sig in i klostret under slagsmålet som följde. 

– När polisen kom till platsen så sprejade de pepparsprej endast på oss assyrier och inte på angriparna, berättar en person som varit i kontakt med hujada.com men som av säkerhetskäl förblir anonym. 

Det finns flera udda inslag i händelsen. Angriparna, som var män, hade med sig sina kvinnor och barn och deras bilar hade utländska nummerplåtar, uppger personer på plats till hujada.com. Det finns samtidigt misstankar om att de kommer från en by som heter Reshnel och som bebos av mhalmiter. 

– Jag kan i alla fall säga att det verkade inte vara något organiserat, de hade ju sina kvinnor och barn med sig, säger källan.

För två månader sedan utsattes samma kloster för en attack av kurdiska undgomar från staden Batman. Klosterledningen valde då att lägga locket på.

– Vi funderar på att stänga klostret helt för besökare. Det känns inte säkert längre och någonstans så tänker man att allt det här kan inte bara vara tillfälligheter, säger personen som hujada.com varit i kontakt med.

Det som bidrar till rädslan är att assyrierna inte upplever att myndigheterna gör sitt jobb berättar personen som hujada.com varit i kontakt med.  

– Efter överfallet för två månader sen så gav vi övervakningsfilmen till polisen men den är nu försvunnen. De har lovat oss vakter men än så länge har vi inte sett några. Det känns inte bra, avslutar han.