Assyriska organisationer fortsätter att uppvakta olika instanser gällande det väpnade anfallet mot byn Rabatki i Norra Irak. Nu senast har det australiensiska utrikesdepartementet tagit en närmare titt på händelsen. 2

Uppgifter till hujada.com gör gällande att ingen har ställts till svars för attacken den 13 juni i år på den assyriska byn Rabatki i Assyrien (Norra Irak). Trots att förövarna är välkända och var helt omaskerade under anfallet har alltså ingen rättsprocess inletts.

Händelsen har dock uppmärksammats inom politiska kretsar. I Sverige har riksdagsmannen Yilmaz Kerimo fördömt det inträffade i ett uttalande och ställt en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt. Enligt färska uppgifter till hujada.com arbetar UD:s beskickningar i Irak med att få klarhet i fallet och svar väntas komma inom kort. Ett möte mellan sakkunniga på utrikesdepartementet och Assyriska Riksförbundet finns också med på schemat.

I Holland har parlamentsledamoten Joel Vordewind från det kristdemokratiska partiet fördömt händelsen. En delegation bestående av holländska politiker och journalister väntas besöka assyrierna i Norra Irak och byn Rabatki under de kommande veckor.

Nu har även Australiens utrikesdepartement börjat arbeta med frågan. I en text på Assyrian International News Agency gör Assyriska Universella Alliansen (AUA) klart att australiens ambassad i Irak har undersökt attacken och att observatörer från FN:s United Nations Assistance Mission for Iraq (UNAMI) har besökt byn med anledning av attacken. Australienska UD har också i brevet till AUA lovat att ta upp frågan med de irakiska myndigheterna i Norra Irak.