Under lördagen hölls val till lokalparlamentet i Norra Irak. Samtidigt kommer rapporter om valobservatörer som har stoppats från

Valet till lokalparlamentet i Norra Irak hålls var fjärde år. De politiska partierna i området tävlar om 111 platser varav elva är reserverade för minoriteter. 

Organisationerna Assyria Council of Europe, Jubilee Campaign, Assyriska sällskapet i Holland och Unrepresented Nations and Peoples Organisation (UNPO) ansökte hos Iraks valkommission (IHEC) och fick tillstånd att övervaka valet. Två dagar innan valet fick grupperna beskedet att KRG inte tillåter de att agera valobservatörer utan att ge någon närmare förklaring. Direktören för Jubilee Campaign i Holland, Peter Bronsveld, har uttalat stark kritik mot KRG:s agerande. 

Samtidigt har företrädare för den assyriska småstaden Mangesh i Norra Irak skrivit ett öppet brev där de anklagar de kurdiska partierna för tvång att rösta på vissa kandidater och att de inte får bli medlemmar i de politiska partier de vill.

Assyrierna i Irak har utsatts för valfusk under varje val i Irak sedan Saddams störtande. Lokalvalen 2001, valen i januari och december 2005, likaså under valen 2009. Det mest uppenbara valfusket ägde rum den 30 januari 2005 när kurdiska styrkor och tjänstemän helt enkelt stoppade valsedlar och annan utrustning från att nå områden med assyrisk och yezidisk majoritet.