Enligt nyhetsbyrån AsiaNews har förföljelserna av de kristna i Irak ökat till den grad, att det börjar likna en, väl utstuderat plan. Den kristna befolkningen befarar att islamistiska grupper satt i system att rensa stadsdel för stadsdel på sin kristna befolkning.

Stadsdelarna, i Bagdad, Dora, al-Baya’a, al-Thurat och al-Saydia har en efter en fallit för attacker mot den kristna befolkningen. Nu står al-Habibia och al-Bakadiyat på tur. De som tros ligga bakom attackerna är en islamistisk grupp som kallar sig ”Islamic state in Iraq”. Gruppen har satt upp affischer, på husfasaderna i nämnda stadsdelar, som kräver att alla kvinnor skall bära slöja. Gruppen delar också ut flygblad som stödjer en speciell skatt för de kristna.

Den kristna befolkningen är orolig för att deras hem och egendomar snart kommer att konfiskeras.  Både den irakiska armén och koalitionsstyrkorna är närvarande och ser vad som händer, men vägrar att blanda sig i. Därför är det många kristna, som i ren desperation, packar sina käraste ägodelar, lämnar sina hem för att bege sig mot ett liv i ovisshet. Vissa beger sig mot gränsen för att försöka rädda sig till Jordanien eller Syrien, och andra försöker söka skydd i de få kyrkor som fortfarande är öppna.

Att den kristna befolkningen tagit den största smällen efter USA:s invasion av Irak råder det inga delade meningar om. Förföljelserna och orättvisorna mot gruppen är oräkneliga. Bara i förra veckan brändes ännu en kyrka ned och ännu en präst blev kidnappad. Det var S:t George kyrkan, som bombades redan 2004, i stadsdelen Dora som nu brändes ned. Det andra attentatet var riktat mot den kaldeiske prästen Nawzat P. Hanna som, på väg hem från ett besök hos en sjuk församlingsmedlem, blev kidnappad av okända män. Kidnapparna har redan varit i kontakt med det kaldeiska patriarkatet och krävt lösensumma.

– Vi kan inte leva så här länge till. Det är omänskligt och ovärdigt, meddelar Shlemon Warduni, assisterande kaldeiske biskopen i Bagdad.