Den assyriske prästen, fader Douglas Yousef Al Bazi, tillhörande den kaldeiska kyrkan, har frigivits. Han släpptes natten mot onsdagen, efter att ha varit kidnappad under nio dagar. Nyheterna om hans frigivning togs emot med stor glädje av hela den kristna gemenskapen i Irak och i utlandet. Dock fortsätter situationen i Bagdad och resterande av landet att vara svår.

Den kaldeiske biskopen i Bagdad Shleman Warduni sade till AsiaNews att den frigivne prästen ”mår bra nu, fast är mycket trött, speciellt psykiskt… Fader Douglas tackar Gud för sin räddning och har bestämt sig för att återuppta ett normalt liv igen”.

När den unge prästen försvann misstänkte alla att det rörde sig om en kidnappning. Bortrövandet av honom ägde rum endast en månad efter det att den assyrisk-ortodoxe prästen i Mosul fader Paul Iskandar hittades mördad och stympad två dagar efter att han hade försvunnit den 11 november. 

Biskop Warduni hade inget mer att tillägga om fader Douglas. Däremot vädjade han till världen med tanke på julen: ”Vi vill att alla ber för de irakiska kristna, speciellt nu som julen närmar sig. Be för våra barn, som inte kommer att få leksaker, för våra unga flickor som inte kan klä upp sig och för våra äldre, som inte kan åtnjuta den förvärvade stillhet som borde komma med hög ålder”. Han tillade: ”Endast bönen ger oss styrkan att ta oss framåt och stå emot denna svåra situation”.