”Lyft fram rätt förebilder, våra ungdomar ska inte bara höra talas om de med pengar och snygga bilar – de bör se de med bra utbildning. ”
Det sa Ibrahim Baylan, föredetta skolminister, som deltog i ett integrationsseminarium i Assyriska föreningen i Göteborg.

Seminariets kärnfråga var huruvida assyrierna under sina mer än fyra decennier i Europa har lyckats integreras. Ibrahim Baylan, som var en av de inbjudna talarna, tycker att folkgruppen har kommit en bra bit på vägen.

– Jämfört med andra folkgrupper i Sverige så har vi kommit långt, vi besitter många höga positioner i samhället och vi finns representerade överallt. Men, vi har fortfarande mycket att jobba med. Tyvärr så finns det fortfarande assyrier som lever som om de bor kvar i våra byar i Turkiet, sa han och fortsatte:

– Vi måste våga ta för oss mer av det svenska samhället, vara mer delaktiga och framförallt låta våra barn vara det. Var inte rädda för att de ska glömma sina rötter eller assimileras, uppmuntra de istället till att ta till sig det bästa av bägge kulturer, sa han.

Integrationsseminariet som är en del av ett större EU-projekt, lockade ett 100-tal åhörare. Utöver Ibrahim Baylan var även Feryal Mentes, domare vid Södertörns tingsrätt, Nuri Kino, undersökande journalist samt Adad Baranto, ryggkirurg och docent, inbjudna talare och framhållna förebilder.

Projektledaren Maryam Garis var nöjd med seminariet men med ett förbehåll.

– Det borde ha varit fler ungdomar på plats och lyssnat på de här personerna. Ungdomarna är vår framtid. Men självklart är det inte heller försent för de äldre att ändra sina livsval – kunskap är lika viktigt för dem som för de yngre, säger hon. 

Del två:

”Nyckeln till framgång är utbildning”

I artikel två från integrationsseminariet: så tycker Ibrahim Baylan och de andra talarna att assyrierna ska integreras mer.

Publiceras inom kort.  

Linda Asmar