Den kaldeiske biskopen, Faraj Rahho, har hittats död utanför Mosul. ”Patriarken var gråtfärdig när han bekräftade uppgifterna för mig,” säger Amir Almaleh från tidningen Ankawa. Imorgon ska biskopen begravas i i Karemlash, 20-25 kilometer nordost om Mosul.

De som många befarade inträffade. Faraj Rahho är död.

Uppgifterna kommer från medlemmar i den kaldeiska kyrkan i Mosul. Biskopens kidnappare kontaktade dem om uppgifter var kroppen låg, säger Amir Almaleh, redaktör för webbtidningen Ankawa.

Imorgon bitti ska biskopen begravas i Karemlesh, 20-25 kilometer nordost om Mosul.
Under ceremonin ska biskop Shlemon Warduni representera den kaldeiske patriarken i Bagdad, kardinal Emanuel Delli III.

– Han var gråtfärdig när han bekräftade uppgifterna för mig, säger Almaleh som ringde patriarken så fort han hörde om biskopen.

Biskopen kidnappades den 29 februari utanför en kyrka i Mosul av beväpnade män. Vid bortrövandet mördades hans två livvakter och chaufför.
Vid ett senare tillfälle ringde kidnapparna från biskopens mobil och krävde 2,5 miljoner dollar för hans liv, skriver Länstidningen. Det står vidare att kidnapparna då var förtegna om biskopen fortfarande var vid liv.

I ett senare samtal från kidnapparna fick kyrkomedlemmar uppgifter om var kroppen kunde hittas. Kroppen har nu hämtats tillbaka till Mosul för obduktion.

Spekulationerna bland medlemmarna är att biskopen varit död länge och att kidnapparna bara ville åt pengarna, berättar Almaleh.

Själv har Almaleh svårt att greppa vad som har hänt, men han uttrycker sin besvikelse.

– Det här är en stor miss från hela Mosul för Rahho var en mycket bra kyrkoledare och mycket omtyckt. Han hade mycket kontakter och jag tror att det här kommer att påverka vår existens som kristna i Mosul.

Sedan biskopen kidnappades har assyrier samlats varje kväll på Johanneskyrkan i Södertälje för att be för biskopens liv. Idag ska de samlas för att sörja honom