Under måndagen har uppgifterna om vad som hände vid gisslandramat i Sayidat al-Nejat-kyrkan i Bagdad klarnat. Det står nu klart att attacken mot kyrkan slutat i ett blodbad. 52 personer ur gisslan och säkerhetsstyrkorna dödades och 67 personer är skadade enligt dagens rapporter.

Det var under söndagsgudstjänsten som en grupp våldsmän trängde in i helgedomen och tog församlingen som gisslan. Angriparna tillhör en Al-Qaeda-trogen grupp som kallar sig Den islamiska staten Irak. Gruppen hade krävt frigivning av personer i Irak och Egypten som anklagas för terroristbrott.

Kyrkan omringades snabbt av säkerhetsstyrkor och efter ett par timmar beslöt sig de irakiska säkerhetsstyrkorna och den amerikanska militären för att storma kyrkan för att frita gisslan.

Under gisslandramat talades det om ett 40-tal besökare som tagits som gisslan i kyrkan. Efter säkerhetsstyrkornas stormning av kyrkan så råder det inga tvivel om att den initiala uppskattningen var allt för låg. Olika uppgifter cirkulerar i internationell press men mycket tyder på att dödstalet nu ligger på över 50 personer och därtill ska 67 personer ha skadats under händelsen.

Sju soldater uppges vara bland dem som dödats under fritagningsförsöket, det är oklart i dagsläget om de var irakier eller amerikaner. Minst fem av gisslantagarna dödades och åtta ska ha gripits.