Medan representanter för assyriska kyrkor numera stödjer planerna på en provins fortsätter Louis Sako att motarbeta sitt eget folk.

Den katolske assyriske kyrkoledaren Raphael Louis Sako har i ett kort pressmeddelande förklarat att han är emot de övriga assyriska kyrkornas ställning för bildandet av en provins på Nineveslätten efter att dessa dagarna innan gjort ett gemensamt uttalande för en provins.

Sako är därmed den enda assyriska kyrkorepresentanten som fortsätter motsätta sig planerna på en provins på Nineveslätten för assyrierna. Han ser förslaget som en uppdelning av Irak samt en början på ett ”kristet getto” enligt hans tidigare uttalanden. Han fortsätter dock att lovprisa det kurdiska styret i Norra Irak och beskriva det i positiva ordalag.

Sako är sedan länge ökänd för sitt hårdnackade motstånd mot att assyrierna ska ha samma rättigheter som andra etniska grupper i landet. Redan som biskop för Kirkuk gjorde han flitiga uttalanden i västerländska katolska medier där han konsekvent baktalade assyriska politiska partiers ansträngningar att driva frågan om en provins på Nineveslätten.

Han har även talat i negativa ordalag om Nineveh Plain Protection Units (NPU), den av Irak godkända styrkan genom att beskriva männen i NPU som utnyttjade, desperata män.

Enligt uppgifter till Hujådå har hans kansli i Bagdad fått motta ett stort antal arga e-postmeddelanden till dess officiella e-postadress babelpatriarchate@gmail.com