En stark arbetande forward och en offensiv vänsterback, det utmärker Assyriskas två brasilianska nyförvärv. I premiären visade båda klassen när Qviding slogs tillbaka med 2-1.

Zoran Lukic och hans Qviding var på besök i Södertälje för att försöka sno Assyriska på poäng. Både Assyriska och Qviding åkte ner till division förra året och är nu tillbaka i Superettan. Men medan Assyriska inte ses direkt som en nykomling, tippas Qviding att slåss för sin existens. Första halvleken visade ganska tydligt att experterna kan få rätt i sin prognos. Assyriska styrde lite som de ville fram till 2-0 och med bud på fler. Andra halvleken avslutades ändå starkt av Lukics mannar som då visade att de åtminstone inte tänker agera slagpåse i år. Men närmare än en reducering till 2-1 kom de inte.

Inför premiären har flera supportrar utanför Södertälje frågat mig om hur jag trodde matchen skulle gå. Med tanke på fem nyförvärv i år, skadeläget och att kvalitén på motståndet varierat i träningsmatcherna var det ganska svårtippat. Men jag stack inte ut hakan direkt när jag trodde på vinst, dock med ett litet tillägg. Om Göran Marklund spelar blir det en komfortabel seger. Utan honom blir det med nöd och näppe. Ni som var på arenan igår vet exakt vad jag menar.

För er andra kan jag säga att efter bytet av Marklund i 55:e minuten höll vi spelet uppe i ungefär ytterligare tio minuter till. Efter det var spelet som bortblåst. Nog att det blåser kallt på Södertälje Fotbollsarena men lite mer kräver jag av de meriterade spelarna i Assyriska. Efter Qvidings reducering syntes paniken i flera spelares ögon. Det är då jag förväntar mig att namn som Östlundh, Åslund, Bergman och Samuelsson ska lugna ner spelet. Inte delta i någonting som såg ut som VM i panikrensningar. Visst är det förståeligt med lite premiärnerver. Stundtals såg det ut som om Assyriska ledde med uddamålet i en Champions Leauge final och backade hem för att säkra titeln.

Jag förväntar mig att Michael Borgqvist och Edmond Lutaj tar tag i det här. Det här blir ju inte enda gången i serien där Assyriska leder med uddamålet och motståndarna trycker på. Lutaj sade också på presskonferensen att han skulle prata med spelarna om vad som hände i andra halvleken. Hoppas att han även får fram den portugisiska versionen till ”Dinho” och ”Alex”.

Nu är det så att en premiär ändå är premiär och jag, precis som alla andra Assyriskasupportrar, är väldigt nöjd med första halvleken och att tre poäng är bärgade. Besvikelsen är ju att mest för att man bjuder in motståndarna i onödan. Assyriska kunde ha vunnit matchen klart större och med mycket mindre dramatik. Marklund missade ett friläge i första halvleken och ”Dinho” prickade stolpen, båda chanserna i ställningen 2-0. Åtminstone en av de chanserna måste förvaltas om säsongen ska gå i dur. Mot mindre meriterat motstånd löste det sig ändå. Mot svårare motstånd kunde det ha sett annorlunda ut.

Mittfältet fungerade inte lika friktionsfritt som tidigare. Med herrar som Åslund, Östlundh och Toompuu får Assyriska ett ganska tufft mittfält. Men att Åslunds vänsterkant blir obemannad av mittfältare undgicks inte av vare sig Zoran Lukic eller spionerande Bosse Petersson som Assyriska möter nästa vecka i Enköping. Vänsterkanten lämnas mer eller mindre till ”Alex”, vilket fungerade väl offensivt. Bakåt blev det lite väl öppna ytor för min smak. Dock är den nya ”taktiken” tillfällig enligt Lutaj. På presskonferensen sade tränaren att kantspelet som det sett ut i genrepet mot Gröndal och nu mot Qviding mest beror på skador. Med Eddie Moussa tillbaka kommer Assyriska att återgå till renodlat kantspel troligtvis. Dock ändrar man inte så lätt i ett vinnande lag.

Till nästa match tar jag med mig första halvleken, där hela laget skötte sig bra, och brassarnas insatser. Ett mål och en assist för vänsterbacken ”Alex” är inte fy skam för en, på papperet, försvarare. Bäste brassen mot Qviding i mina ögon är ändå ”Dinho” som jobbade kopiöst hela matchen. Han kom loss flera gånger och borde ha krönt insatsen med ett mål.

 Marcos ”Dinho” Ferreira
 Allessandro ”Alex” Silva Perreira
 Göran Marklund (c)