Med handen på hjärtat, hur ofta brukar ni stöda assyrisk musik genom att köpa en artists nya album? I dessa tider när försäljningen av skivor närmast är obefintlig behöver vi lyssnare stå upp för våra kära artister, som berikar utbudet av musik på vårat assyriska tungomål, och stöda dem extra mycket. Addo Rhawi är en artist som stått upp för det assyriska folket sedan en lång tid tillbaka. Aktuell med nya albumet, Kekwo (stjärna) bjuder Addo oss på nyskapad assyrisk musikstil.

Skivan avviker från vad vi är vana vid att höra. Med klara influenser från såväl pop, house och orientalisk har han lyckats skapa något nytt inom den assyriska musikvärlden.
Med ett nytt sound har han lyckats skapa något som alla, stora som små, kan ta del av.

”Jag tycker om att experimentera. När man tar in influenser från andra musikstilar betyder det inte att man har övergivit den egna musiken. Tvärtom, man utvecklar den”. Detta är Addos egna ord om den nya assyriska musikstilen han varit med och skapat. Rubriken syftar på nya albumets titellåt, Këkwo, vars text ni kan njuta längst ner på denna text.

Stöd den assyriska musiken. Kom på Addo:s CD-Release-fest nu på lördag 21 april, Piazza Blu i Hallonbergen centrum, Stockholm. Ta med er familj och vänner! Tillsammans gör vi kvällen, och skapar oförglömliga minnen. I biljettpriset ingår mat, dryck och meza, och nya CD:n som man får gratis vid inträde! Mer detaljer om release-festen.


Titellåten Këkwo
Mele w qinto: Addo Rhawi
Uttal – c = ‘ayn, x = khe och ẖ = ẖeth.


Fothi huwli laf i shmayo
këkwo bahër bi cëtmayo
admi ẖëşleh baw waridhe
lebi huwle w shqile ẖaye
mëqqa basëmli i ẖzaytathe
u bahrawo daz zalgaydhe
bu lelyano sabro malyono
gnoţarno hol d foyët adlalyo

ţlëbli mene d madli l gabe
d samli këkwo cal Beth-Nahrin
sxërli cayni ţlëbli mene
mu këkwawo d shayër qumi
mudli l gabox l bayn dak këkwe
ţro madli l gabe l bayn dak këkwe
d mabharno cal Beth-Nahrin