Maldini, Gattuso och Inzaghi i all ära, men kvällens derby känns för mig aningen större än gårdagens Champions Leauge final mellan Milan och Liverpool. Visst, jag är medveten om att det är uppåt väggarna att jämföra en seriematch i Div 1 med den final som rankas högst efter en VM-final, men jag kan inte hjälpa det. Klassmässigt går de två matcherna givetvis inte att jämföra, men känslomässigt berör kvällens derby mig på ett djupare plan.

Jag bodde i Eskilstuna senast våra två lag möttes, och minns mycket väl hur jag trängdes runt Årby IP:s stängsel för att få en skymt av matchen. Fotbollsförbundet hade, i samråd med Assyriska, bestämt att matchen skulle spelas inför tomma läktare och på neutral plan. Redan då var jag en inbiten Assyriskasupporter och minns därför den stora besvikelsen när domaren blåste av matchen. På avstånd såg jag hur Syrianskasupportrarna lyfte matchhjälten Billy Ohlsson på sina axlar. Ohlsson hade på ett mirakulöst sätt gjort båda målen i 2-1 segern, som för övrigt är den enda som Syrianska tagit mot Assyriska.

Jag måste ha känt mig ungefär som Milans tifosi när deras lag föll mot Liverpool i 2005 år Champions League final. För precis som Milan hade Assyriska tidigt, efter 30 sekunder, tagit ledningen och såg ut som ett vinnande lag, tills Billy Ohlsson förstörde festen för alla assyrier. Ohlsson var nybliven dansk mästare och hade precis tagit över tränarsysslan i Syrianska. Det var en skadedrabbad trupp som tvingade Ohlsson till spel denna dag och det föll i god jord. För Syrianska.

Trots att Syrianska vann och trots att lagens supportrar stod tillsammans utanför arenan och tittade på matchen, blev det inga oroligheter efter matchen. Spelarna hade efter slutsignalen omfamnat varandra och publiken hade skött sig exemplariskt. Ingen polisinsats, så som det planerats inför kvällens derby, behövdes. Det är ett tecken på att kvällens derby kan komma att bli den folkfest som de flesta förväntar sig. Det är ett bevis på att vi, troligtvis, är den mest skötsamma publiken i Sverige. Allt annat är förstorade rubriker av tidningar som är mer intresserade av att sälja lösnummer än att vara objektiva.

Syrianska vann alltså det senaste derbyt, som då spelades i Div 4, men det var Assyriska som slutligen vann serien och tog klivet upp i Div 3. Ingen kunde ana att det skulle ta 18 år innan lagen återigen skulle mötas i seriesammanhang. Men nu har den dagen kommit och matchen blåses igång ikväll klockan 19:00. Ikväll vill jag, precis som Milan, ha revansch. Ikväll vill jag se mitt Assyriska sjunga segerns sång. Men lika viktigt är att spelarna omfamnar varandra efter slutsignalen och att publiken visar sin bästa sida. Precis som för 18 år sedan.