Inför denna säsong talades det mycket om att förutsättningarna för Assyriska FF var det bästa någonsin. Man hade stärkt organisationen och skaffat sig en stabilare ekonomisk plattform. Den nya arenan skulle bli nyckeln till framgång och för första gången någonsin deklarerade styrelsen att föreningen satsade på Allsvenskan. Nu måste Assyriska glömma allt det där och starta om inför kvalet mot skånska Bunkeflo IF på onsdag kväll.

Det som kändes som en realistisk dröm i våras har i höstrusket förvandlats till en krampaktig mardröm i bästa Kafka-klass. Finalen på denna mardröm kunde inte ens Steven Spielberg regisserat bättre? Förra året fick Assyriska spela i Allsvenskan på Örebros bekostnad. Igår tog sig Örebro tillbaka till Allsvenskan samtidigt som man förpassade Assyriska till kvalstreckets version på dödsskuggornas dal. Man kan få kallsvettningar för mindre. Förlusten kändes extra tung då samtliga resultat, övriga matcher kring kvalstrecket, gick Assyriskas väg. Så när men ändå så oändligt långt borta.

Assyriska FF har nu tre dagar på sig att skaka av sig all negativ energi och börja fokusera sig på ett spännande kval mot skånska Bunkeflo IF från div 1 Södra. Bunkeflo är inget lag som Assyriska kan, eller får, underskatta. Laget har på tretton år gått från att spela i division sex till att bli ett etablerat lag i division 1 södra. Förra året nådde laget sin största framgång genom att nå kvalet till Superettan, där man föll mot Jönköping Södra. Bunkeflo har även nått framgångar i Svenska Cupen, där man nått åttondelsfinal (2002, IFK Göteborg) och sextondelsfinal (2005, GIF Sundsvall). I år lyckades man även locka till sig fd allsvenska skyttekungen Igor Sypniewski, som lyckades göra fem mål på åtta matcher. Det är, med andra ord, inte för inte föreningen kallas för ”Möjligheternas förening”.

I truppen finns meriter från både Allsvenskan och Superettan. Spelare som Assyriskas försvarare bör vara extra vaksamma på är nämnde Sypniewski och Eroll Bekir, som båda är notoriska målskyttar. En annan är mittfältaren/anfallaren Jens Nordström, som är en stark kandidat till seriens bäste spelare. Trettioårige Nordström har meriter från både Allsvenskan och Superettan. Skadeläget är det perfekta då man endast saknar långtidsskadade (korsband) mittbacken Patrik Åkesson. Laget har inga avstängningar. Andra tongivande spelare i Bunkeflo IF är följande:

Fredrik Jönsson, 26 år, mittback, 50 matcher i Superettan.
Dan Ingvarsson, 22 år, mittfältare, 24 matcher i Superettan.
Magnus Erlandsson, 30 år, mittfältare, 25 matcher i Superettan.
Mike Owusu, 29 år, back, 80 matcher i Allsvenskan.
Marcus Nilsson, 27 år, mittfält/anfall, 102 matcher i Superettan.
Max Fuxberg, 21 år, back, 27 matcher i Superettan.

Visst kan man bli ängslig inför ett kval, men jag tycker att vi haft för mycket av den varan på sistone. Assyriska har aldrig någonsin degraderats två år i följd och jag hoppas verkligen att jag inte behöver uppleva det i år. Det är dags för spelarna i Assyriska att ta revansch på sig själva. Det är bäst att de ser kvalet som en sista chans till upprättelse för en misslyckad säsong. Radera de gångna trettio matcherna från hårddisken, formatera, uppdatera alla drivrutiner och starta om. Ta uppgiften med stort mod och lagom ödmjukhet, se till att försvara föreningens rättmätiga plats i seriesystemet. Nästa år sätter vi upp nya mål.