Den 29-årige assyriske proffsboxaren Sanharib Staifou ska snart möta den spanske veteranboxaren Marcos Munoz.

Sanharib Staifou började boxas vid tio års ålder och har genom sin ungdom hunnit gå hela 112 matcher, den bästa meriten kom med silvermedaljen i Nordiska Mästerskapen som amatör.  Han är utbildad svetsare men driver idag ett café i centrala Göteborg tillsammans med sin bror.

Redan 2006 fick han sin proffslicens i USA och flyttade till Philadelphia för att kunna boxas professionellt, i Sverige var proffsboxning fortfarande vid denna tid inte tillåtet. År 2007 blev även proffsboxning tillåtet i Sverige.

– 2010 fick jag min proffslicens i Sverige av Svenska Boxningsförbundet, säger Sanharib.

Sanharib tycker att boxning är en bra sport som han starkt kan rekommendera främst utsatta ungdomar.

– Man får en bra fysisk träning, en bra disciplin och man får även lära sig att visa respekt för medmänniskor. Det är en sport som passar utmärkt för ungdomar som det gått snett för i livet.

Varför började du boxas?

– Det är en bra självförsvarssport och tidigt vann jag min första ungdomstävling, därför fortsatte jag.

På ena axeln syns tatueringen av den bevingade tjuren och på den andra har han den assyriska flaggan. Han är vältränad och har varit i hårdträning inför den kommande boxningsgalan i Valencia, Spanien. 

Vad har du för mål med din professionella karriär?

– Mitt mål är att bli världsmästare i någon av titlarna WBO, WBC, WBA eller IBF – i vart fall boxas i fighter om dessa bälten.

Den 29 juli väntar en match i Valencia mot Marcos Munoz från Spanien och tävlingsklassen är mellanvikt.