Kurdiska aktörer i norra Irak har satt igång en desinformationskampanj för att försöka framställa marionettgrupper som framgångsrika och därmed förminska rollen som Nineveh Plain Protection Unit spelar i den pågående offensiven för att återta Mosul.

Den assyriska styrkan Nineveh Plain Protection Units (NPU) deltar officiellt och aktivt i befriandet av Nineveslätten sedan Mosuloffensiven inleddes för några dagar sedan. Det är den enda assyriska styrkan i Irak som är godkänd av centralmakten i Bagdad och ingår i Iraqi Security Forces. NPU får löner och en del vapen från försvarsministeriet i Bagdad. NPU opererar direkt under Nineveh Liberation Operations Command (NLOC), kontrollrummet som består av den internationella koalitionen, irakiska militären och som koordinerar Mosuloffensiven.

Den assyriska NPU-styrkan har skördat symboliskt viktiga framgångar och för första gången i historien genomförde koalitonen en operation direkt med NPU när byn Badana befriades för några veckor sedan i en koordinerad attack mellan kanadensiskt flyg och NPU-enheter på marken.

Framgångarna för NPU tycks nu ha skrämt kurdiska aktörer som ogärna vill se en oberoende assyrisk styrka växa sig stark nog att kontrollera Nineveslätten. Enligt KRG:s officiella linje ska Nineveslätten tillhöra det kurdiska området.

På senare dagar har flera fall av medveten desinformation spridits om NPU i syfte att få assyrier främst i diasporan att ifrågasätta styrkan. I en intervju med Yonadam Kanna, ledare för Assyrian Democratic Movement, i den kurdiska kanalen Rudaw förvreds hans uttalande så att tittare kom att tro att NPU opererar under Peshmerga. I en annan intervju med George Y. Yacoub, som ansvarar för NPU:s politiska representation, förvreds hans position till ansvarig i Peshmerga-utskottet i regionalparlamentet i Arbil. Syftet var att få assyrier att ifrågasätta hur en medlem i Peshmerga-utskottet kan påstå att styrkan han representerar inte står under Peshmerga. Kanalen Rudaw ägs av Nechirvan Barazani, premiärminister i norra Irak.

Desperationen över NPU:s framgångar visar sig även i kurdiskt stöd till NPF, en marionettstyrka som kurdiska ledare hoppas kunna använda för att undergräva NPU. Chefen för KRG:s representationskontor i Washington, Bayan Sami Rahman, retweetade nyligen en tweet från ”Peshmerga News” (se fotot ovan) för att lyfta fram marionettgruppen NPF. Syftet är att framhäva NPF som en betydande ”kristen” styrka.

Spelet om Nineveslättens framtid har börjat. Kurdiska ledare vet att en oberoende assyrisk styrka med erkännande av centralmakten och koalitionen blir ett tufft hinder för planerna att lägga under sig Nineveslätten.