Sabri Atman är på språng, igen, från stad till stad i Sverige för att föreläsa om folkmordet på assyrierna (Seyfo). Men också för att berätta att Hollywood planerade filmen om folkmordet kommer att bli av.

Det som från början skulle bli två seminarier slutade med en turné av seminarier i Sverige för Atman som är ordförande för Seyfo Center i Holland.

Under föreläsningen i Assyriska Kulturhuset i Västra Frölunda i Göteborg förra veckan berättade han bland annat om sin senaste resa till USA.

– Jag och en medarbetare från Seyfo Center träffades och pratade om filmen om folkmordet på assyrierna under 1915 i Turkiet, säger Atman.

Han säger vidare att det är en del kända skådespelare och en känd regissör i Hollywood som kommer att medverka, men mer än så vill han inte avslöja. Han vill inte riskera att någon med en annan syn på folkmordet på assyrierna sätter käppar i hjulen för produktionen. Atmans egen roll i filmen är att ”undervisa” om Seyfo.

Men han har fingret med på många ställen.

– Ett erkännande av det assyriska folkmordet i Armenien är inte heller långt borta, säger han.

Efter ihärdigt arbete med andra assyrier och flera resor till Armenien har han nu fått besked om att ett monument till minnet av Seyfos offer ska resas i Armeniens huvudstad, Jerevan.

Näst på agendan är det resor till England, Australien, Tyskland, Grekland, Armenien, Georgien, Ryssland och USA som väntar. Drivkraften får han från ungdomarna.

– Det är främst för deras skull jag föreläser så att de vet varför de bor i Europa och inte kvar i byarna. Så att de vet vad som hände med deras folk. Och förhoppningsvis känner sig någon av ungdomarna ämnad att ta över mitt jobb när jag blir gammal och inte klarar av det jag gör idag. Men än har jag kraft kvar. Det här är ett maraton och jag tänker fortsätta springa, säger han.

Under sina seminarier brukar han, utöver att föreläsa om folkmordet, berätta senaste nyheterna om bland annat mord på assyrier som sker i dag, eventuella erkännanden av folkmordet, resning av monument samt andra möten och upplevelser från sina resor.

Något som glädjer honom är att han ser så många nya ansikten på seminarierna. 

– Föreläsningarna i Sverige har gått väldigt bra och jag är väldigt glad över att så många har visat intresse, omkring 200 personer har närvarat. För några dagar sen när var jag i Norsborg och föreläste blev jag mycket glad över att se så många ungdomar och jag blev mycket positivt överraskad över att folk från långa vägar fanns på plats då bland annat Assyriska föreningens ordförande i Finland gästade.